Filet d'Anvers al vijfde Kempense streekproduct voor ambachtelijke beenhouwer Janssens

Jef Janssens met zijn streekprodukten, zoals filet d'Anvers, pensen en vet spek.
Ton Wiggenraad Jef Janssens met zijn streekprodukten, zoals filet d'Anvers, pensen en vet spek.
Beenhouwerij Janssens uit Mol-Rauw krijgt al voor de vijfde keer een erkenning voor een streekproduct, deze keer voor hun filet d'Anvers.

"Dat is een verfijnde charcuterie die vroeger enkel gekocht werd door de gegoede mensen. Nu wordt het wel vaker verkocht, maar het is nog steeds even delicaat", zegt slager Jef Janssens. "Ik maak al sinds 1958 rundsfilet. Mijn ambacht is natuurlijk alleen maar verbeterd met de tijd", aldus Jef.


De befaamde pensen, smout, kip-kap en vet spek van Janssens waren al eerder officieel erkend als Kempens streekproduct.

Van vlees en bloed

De filet d'Anvers wordt nog volledig ambachtelijk gezout en gerookt in een stenen rookschouw. Het wordt op smaak gebracht met jeneverbessen, laurierbladeren en kruidnagels.


"Het is gewoon mijn hobby", zegt Jef.


"Als de mensen na het proeven gelukkig buiten gaan, ben ik dat ook."


Slager Janssens is bekend van de zwarte pensen die hij maakte voor de tragikomische televisieserie 'Van vlees en vloed', die in 2009 op de VRT uitgezonden werd. (TJW)