Duiker (63) komt om in Zilvermeer

VRIENDEN VAN DUIKCLUB VERMOEDEN HARTFALEN

Duikers aan de plas in het Zilvermeer.
Foto Peter Vanderveken Duikers aan de plas in het Zilvermeer.
Woensdagmiddag rond 10.30 uur is Hasselaar Ivo Steegmans (63) om het leven gekomen tijdens een duikongeval in het Zilvermeer in Mol. Zijn vrienden van duikclub De Genkse Koraalduikers vermoeden dat er zich een medisch probleem voordeed.

Drie leden van de club vertrokken woensdag naar wekelijkse gewoonte met de glimlach richting Zilvermeer in Mol. "Ze gingen met zijn drieën te water en op een gegeven moment merken ze dat één van de drie niet meer bij de groep was", vertelt duikverantwoordelijke Stefan Paas. "Daarop werd onmiddellijk de verliesprocedure ingezet. Dat betekent dat ze een half metertje stijgen, even rondkijken of er nergens een duiker in de buurt is en of er luchtbellen te zien zijn. Vervolgens is men terug gestegen naar de oppervlakte, zoals dat voorgeschreven is. Omdat er van Ivo geen spoor was, besloten ze zich op te delen. De ene duiker bleef boven om Ivo op te vangen als hij boven zou komen, de andere ging op zoek. Uiteindelijk is ook een andere duikploeg die ter plaatse was te hulp geschoten. Zij troffen Ivo aan op de bodem en hebben hem onmiddellijk naar boven gebracht en naar de kant gesleept."


Aan de oever bleek dat Ivo geen ademhaling of hartslag meer had. De hulpdiensten werden intussen verwittigd en de reanimatie werd ingezet. Na twintig minuten werd hij afgevoerd naar het ziekenhuis. Toen had hij weer een zwakke hartslag, maar helaas is de man 's avonds overleden.

Onderzoek

"Het lijk en het materiaal werden nog niet vrijgegeven omdat het parket nog bezig is aan het onderzoek. We kunnen dus nog niet zeggen of er problemen waren met het materiaal, dan wel van medische aard. Volgens de andere duikers is heeft er zich onder water niets voorgedaan wat zou wijzen op een incident. Er was ook nooit paniek, dus we vermoeden dat het gaat om een medische oorzaak, zoals hartfalen", vertelt Paas.


Achteraf werd het zogenoemde Mental Coaching Team van de duikfederatie ingeschakeld om alle betrokkenen de nodige psychologische begeleiding te geven.


Ivo was geen instructeur maar wel een recreatieveiling. Hij was niet gehuwd en had geen kinderen. De man woonde alleen.

Eric Geboers

Na het voorval met Eric Geboers is dit de tweede dramatische gebeurtenis in het Molse water op enkele weken tijd. Bij het Zilvermeer wacht men het onderzoek af.


"Het is altijd belangrijk om intern te bekijken of er iets moet verbeterd worden. Als ik naar de solidariteit en de samenwerking tussen de collega-duikers, duikers van andere groepen, de wachters en de hulpdiensten, dan denk ik dat alles correct is verlopen", stelt directeur Toon Claes.