Advocaat van moordverdachte: "Younes zit bij sugardaddy"

"Een illegale homo die leeft uit zijn rugzak, teert op de centen van rijke, oude venten en ervan droomt in Londen te wonen. Kan het niet dat zo'n man van de aardbol verdwijnt om met een sugardaddy een nieuw leven te beginnen?" Advocaat Kris Luyckx haalde gisteren alles uit de kast voor de vrijspraak van moordverdachte Rubens Mens. Openbaar aanklager Patrick Boyen is er gerust in: "Mijn gezond verstand zegt mij dat Younes Bizrane is vermoord door Mens. Ik vorder 25 jaar cel."

Wat wordt het? Opnieuw 25 jaar cel of de vrijspraak? Voor Rubens Mens (30) uit Mol is zijn proces in beroep de laatste stroham. In eerste aanleg vonden de rechters hem schuldig aan moord op Younes. Mens zou zijn Marokkaanse vriend Younes op 21 november 2013 hebben gewurgd en hem in een parkje aan de Duits-Belgische grens hebben begraven.

Rijke Zwitser

Het stoffelijke overschot van Younes Bizrane is nooit gevonden en daarvan maakt Rubens Mens dankbaar gebruik. Advocaat Kris Luyckx schetste gisteren het profiel van Younes. De jongen trok als vijftienjarige in bij een veertig jaar oudere, rijke Zwitser met een buitenverblijf in Casablanca. Younes beweerde dat hij een weeskind was. De rijke Zwitser leefde acht jaar met Younes samen. Daarna vertrok de jongeman naar Europa, nadat de Zwitser beloofd had Younes maandelijks met 3.500 euro leefgeld te sponsoren.

Doodsbang

Advocaat Luyckx: "Younes was een zeer onberekenbare jongeman. Zijn stemming kon heel plots omslaan. De Zwitserse geldschieter - of noem hem liever sugar-daddy - was op de duur doodsbang. Hij nam zelfs een bodyguard in dienst. Op de chat had Younes vrienden over de hele wereld, tot in Dubai en Myanmar toe. Misschien is Younes nog in leven en zit hij ondergedoken bij een nieuwe sugar-daddy."


Openbaar aanklager Patrick Boyen kan dat niet geloven. Younes zat altijd en overal op sociale media. "Stel dat zijn Facebook-account werd gekraakt, dan zegt mijn gezond verstand dat Younes heel snel een nieuw account zou hebben aangemaakt. Sinds die 21ste november 2013 vinden wij nergens nog één digitaal spoor van Younes. Vroeger belde hij per maand tientallen keren met zijn familie en de Zwitser. Sinds 21 november geen enkel telefoontje meer. Younes is van de aardbol verdwenen. Rubens Mens heeft nog enkele maanden Younes' bankrekening geplunderd, tot de Zwitser de stortingen stopzette."

Depressief

Rubens Mens vertelde eind 2013 aan drie familieleden en aan een goede vriend dat hij Youness wel degelijk had vermoord. Via via kwam dat aan de oren van een politieman en die zette het moordonderzoek in gang. Volgens Luyckx was Mens in die periode depressief en had hij zelfmoordplannen. De bekentenis moet niet au sérieux worden genomen.


Het hof van beroep in Antwerpen velt een arrest op donderdag 26 oktober. (PLA)