4 procent meer schildklierkankers

STUDIE BEVESTIGT RISICO IN STRAAL 20 KM NUCLEAIRE SITE

Wie in de regio Mol-Dessel woont, heeft 4 procent meer kans om schildklierkanker te krijgen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). Bij Belgoprocess zijn ze er van overtuigd dat er geen verband bestaat tussen het verhoogde risico en hun nucleaire site. "De cijfers zijn ook niet extreem onrustwekkend", zegt Daisy Tysmans van WIV.

Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) voerde vijf jaar geleden al eens een onderzoek uit. Toen werd enkel rekening gehouden met ziektegevallen tussen 2000 en 2008. Voor dit nieuwe onderzoek zijn alle gevallen van schildklierkanker van 2000 tot 2014 in rekening gebracht. Deze uitgebreidere studie bevestigt de resultaten van vijf jaar geleden. Binnen een straal van 20 kilometer rond de nucleaire sites van het Henegouwse Fleurus en van Mol-Dessel toont de studie een licht verhoogd aantal nieuwe gevallen van schildklierkanker in vergelijking met de gemiddelden in respectievelijk Wallonië en Vlaanderen.

Licht verhoogde kans

"Voor de regio Mol-Dessel gaat het om 4 procent meer kans op schildklierkanker dan in de rest van Vlaanderen", zegt Daisy Tysmans van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). "Of dat onrustwekkend is? Het gaat slechts om een licht verhoogde kans. Extreem onrustwekkend is het dus niet. Mensen uit die regio moeten niet massaal gaan verhuizen. En ook niet standaard bij elke maaltijd jodiumpillen gaan slikken. Dat is slecht voor de gezondheid."


Hoewel het WIV voor de tweede keer op rij een verhoogde kans op schildklierkanker vaststelt in de omgeving van de nucleaire site in Mol-Dessel, is er geen bewijs dat de nucleaire site ook de oorzaak is van deze verhoogde kans. "Op basis van onze studie kunnen wij geen oorzakelijk verband vast leggen. Omdat we dat niet onderzocht hebben. Wat we wel weten is dat internationaal onderzoek heeft aangetoond dat er een link bestaat tussen schildklierkanker enerzijds en de blootstelling aan radioactiviteit anderzijds. Maar dat is niet onderzocht binnen België. We kunnen dus niet zeggen dat de nucleaire site de oorzaak is", vertelt Daisy Tysmans. "Als we dat echt willen weten, moeten we een langdurige studie opzetten met een vaste groep mensen die we over een lange periode volgen. En dan kijken waar ze werken, wat ze eten, wie welke kankers krijgt,... Dat zijn dure studies."


Bij Belgoprocess in Dessel zijn ze er van overtuigd dat de verhoogde kans op schildklierkanker louter berust op toeval. "Als je gemiddeldes berekent, zijn er altijd plaatsen die boven het gemiddelde uitkomen. Mol-Dessel zit boven het gemiddelde, maar er zijn ook plaatsen die helemaal geen nucleaire site in de buurt hebben die boven het gemiddelde liggen", reageert BartThieren, woordvoerder van Belgoprocess. "Specifiek voor schildklierkanker kunnen we duidelijk stellen dat de activiteiten op Belgoprocess geen aanleiding kunnen geven tot die ziekte. Want op de terreinen van Belgoprocess is geen radioactief jood aanwezig. Dat wordt als 'trigger' beschouwd voor schildklierkanker, maar het is een stof die wij niet hebben."

Ander resultaat

De meeste inwoners lijken niet wakker te liggen van de verhoogde kans op schildklierkanker. "Het gaat blijkbaar maar om een klein percentage. Bovendien zal er overal wel iets ongezond zijn. Als je in een grote stad woont, is de smog ook slecht voor je gezondheid", klinkt het bij enkele bewoners.


Niet alle studies stellen trouwens een verhoogd kankerrisico vast voor de regio Mol-Dessel. Sinds 2010 loopt de zogenaamde 3xG studie die de gezondheid in de gemeenten Dessel, Mol en Retie op een grondige manier opvolgt. "Het 3xG team onderzoekt om de vijf jaar in de officiële registers gegevens over overlijden, ziekte, hospitalisatie en aangeboren afwijkingen uit de gemeenten Dessel, Mol en Retie en vergelijkt deze met de Vlaamse gemiddelden", klinkt het bij het team van 3XG. 'Specifiek voor kanker zijn de gegevens in 2015 voor de tweede keer onderzocht. In Dessel-Mol-Retie kwamen in de periode 2008-2012 minder kankers voor dan gemiddeld in Vlaanderen, zowel bij mannen als vrouwen. Geen enkel kankertype kwam significant meer voor dan in Vlaanderen, ook schildklierkanker niet."