Hoger, lager: CD&V en Open Vld in discussie over gemeentelijke belastingsvoet

Lut Van de Vijver voor de ingang van het Moerbeeks gemeentehuis.
RV Lut Van de Vijver voor de ingang van het Moerbeeks gemeentehuis.
In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van zondag lanceert CD&V Moerbeke een voorstel om de gemeentelijke belasting op onroerende voorheffing te verlagen. De liberale meerderheid betwist de haalbaarheid van het voorstel van de oppositie.

“Open Vld verhoogde reeds bij het begin van de legislatuur de opcentiemen. Deze stegen van 1.100 naar 1.860”, zegt CD&V-lijsttrekker Lut Van de Vijver. “Bovendien verhoogde ze in diezelfde gemeenteraad van januari 2013 ook de aanslagvoet aanvullende personenbelasting van 6 naar 7 procent.” CD&V verwijst naar het Vlaams gemiddelde van de opcentiemen: dat ligt op 1.391. “Een pak lager dan in Moerbeke. Ook in onze buurgemeenten zijn deze opcentiemen lager. Een Moerbeeks gezin van vier personen betaalt voor een woning met een KI (kadastraal inkomen) van 1.000 euro nu bijna 250 euro meer onroerende voorheffing dan een Lokers gezin voor diezelfde woning.”

Burgemeester Robby De Caluwé (Open Vld).
Yannick De Spiegeleir Burgemeester Robby De Caluwé (Open Vld).

Open Vld betwist de haalbaarheid van het voorstel. “Bovendien bevat de tekst van CD&V wel wat foute informatie. Ten eerste betaalt een gezin in Moerbeke 70 euro meer aan onroerende voorheffing dan in Lokeren, geen 250. De onroerende voorheffing is per gezin zelfs meer dan 160 euro per jaar lager dan het Vlaams gemiddelde”, reageert burgemeester Robby De Caluwé (Open Vld). “De oppositie heeft zich in 2013 onthouden omdat er nog geen begrotingsplan was. Vanaf 2014 keurde de partij de belasting mee goed. Wij hebben ervoor gekozen om een realistisch én financieel verkiezingsprogramma te schrijven en geen loze beloftes te doen. CD&V belooft in haar programma ook vanalles, maar ze zullen een keuze moeten maken: of de belastingen verlagen, of een nieuwe sporthal, voetpaden heraanleggen, wegen herstellen, speelpleintjes aanleggen, ....”

Volgens CD&V is de belastingverlaging wel een realistische piste. “De gemeentefinanciën laten dit zeker toe. De schuld is gestabiliseerd en de autofinancieringsmarge laat voldoende ruimte. Bovendien wordt Moerbeke met deze maatregel sowieso een aantrekkelijke woongemeente en meer inwoners betekenen ook meer inkomsten. We hebben met de suikersite een ongelooflijk potentieel in onze gemeente, het zou zonde zijn dat dit niet volledig kan ontwikkeld worden omdat geïnteresseerden liever naar een 'goedkopere' gemeente trekken. Besturen is keuzes maken en verantwoordelijkheid nemen. Voor ons is een betaalbare woning een basisbehoefte. Een verlaging van de opcentiemen is een democratische maatregel die alle inwoners meer financiële ademruimte geeft”, besluit Van de Vijver.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.