Burgemeester De Caluwé (Open Vld) bekritiseert subsidiesysteem rioleringen

De aanleg van nieuwe riolering is een dure zaak.
Mozkito De aanleg van nieuwe riolering is een dure zaak.
Het Moerbeekse gemeentebestuur wil de komende jaren verder werk maken van de doelstelling om tegen 2027 95 procent van de woningen aan te sluiten op de openbare riolering. “Al is het wel jammer dat we subsidies mislopen, omdat we al een hoge rioleringsgraad hebben”, zegt burgemeester Robby De Caluwé (Open Vld).

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) maakte zopas bekend dat in Vlaanderen 1 op 8 huizen niet aangesloten zijn op de riolering. Het zijn vooral de steden die het goed doen op vlak van rioleringsgraad, op het platteland is er vaak nog veel werk. “Dat heeft te maken met het feit dat het aanleggen van rioleringen heel duur is”, legt burgemeester Robby De Caluwé (Open Vld) van Moerbeke uit. “In dunbevolkte gebieden is dit vaak een heel hoge kost voor een beperkt aantal woningen.”

In Moerbeke moet tegen 2027 ongeveer 95 procent van de woningen op een riolering zijn aangesloten. De rest zal het water moeten zuiveren via een installatie voor individuele behandeling afvalwater. “In Moerbeke is vandaag al meer dan 90 procent van de woningen op de riolering aangesloten. Daarmee zitten we boven het Vlaams gemiddelde. We hebben hierin dan ook al zwaar geïnvesteerd. Investeren in rioleringen is electoraal niet interessant, want je stopt miljoenen onder de grond. Maar wij vinden het nodig om onze verantwoordelijkheid te nemen in het zuiveren van afvalwater. Wel heb ik al meermaals aangeklaagd dat het niet kan dat wij subsidies mislopen doordat we al zo goed scoren. De VMM subsidieert rioleringswerken met een grote impact. Dat geld gaat vaker naar projecten in gemeenten waar nog veel werk is.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.