Broers hebben gestolen fietskader terug

OPROEP OP FACEBOOK MEER DAN 3.000 KEER GEDEELD

Ruben en Arne Pattyn met het fietskader.
Foto De Spiegeleir Ruben en Arne Pattyn met het fietskader.
Ruben Pattyn heeft het kader van zijn gestolen fiets terug. Nadat zijn broer Arne een foto van de fiets deelde op Facebook en het beeld ruim 3.000 keer gedeeld werd, bezorgde een onbekende een deel van de fiets terug bij Arnes buurvrouw.

Ruben Pattyn (44) uit Lochristi is een echte fietsfreak. "Al meer dan 25 jaar ga ik door weer en wind met de fiets naar het werk. Vaak koers ik ook eerst nog twee extra uurtjes voor ik aankom bij Volvo Cars Gent", vertelt hij.


De diefstal van zijn fiets begin deze maand kwam dan ook extra hard aan. "Ik had een late shift achter de rug en vond mijn fiets niet terug in de fietsenstalling. Ik dacht eerst dat het een grap was van mijn collega's. Er hingen immers drie sloten aan mijn fiets en de parking wordt bewaakt met camera's. Maar mijn fiets bleek effectief gestolen. De persoon die hem meenam, is op de camerabeelden niet te herkennen."

Moed der wanhoop

Met de moed der wanhoop schoot zijn broer Arne (42) uit Moerbeke hem te hulp. "Ik had toevallig een foto van Rubens fiets gemaakt en besloot die te delen op Facebook. Tot onze grote verbazing werd hij ruim 3.000 keer gedeeld", vertelt Arne.


Toch hadden de broers niet gedacht dat ze de fiets nog zouden terugzien. Tot afgelopen weekend. "Zondagavond belde mijn buurvrouw aan", vertelt Arne. "Een onbekende man had het frame van Rubens gestolen fiets in een doek gewikkeld afgegeven met de boodschap dat ze na een uur bij me moest aanbellen. Zonder een naam of een nummer achter te laten. Bij het fietskader zat wel een brief met een bizarre uitleg. De man zou de fiets hebben willen kopen op een tweedehandssite voor zijn zoon. Nadat de verkoper hem de fiets in levende lijve kwam aanbieden, had hij de fiets herkend via mijn foto op Facebook, waarna de verkoper op de vlucht zou zijn geslagen."


Voor de broers blijft het een raadsel wie de onbekende was. "Ofwel kent de dief ons, ofwel is de man die het fietskader kwam terugbrengen bang voor de gevolgen. We weten het niet", zegt Ruben. "In elk geval ben ik blij dat ik mijn fietskader terug heb. Het is zeker hetzelfde, want het serienummer komt overeen. Die fiets heeft me indertijd 7.000 euro gekost en het kader alleen al 4.000 euro."


Ondertussen zoekt de politie verder naar de andere onderdelen van de fiets. "Ik heb weinig hoop dat ik die ooit zal terugzien", bekent Ruben. "Sinds het voorval durf ik wel niet meer met mijn koersfiets naar het werk. Dit wil ik niet nog eens meemaken."


Weet je meer? Contacteer Arne Pattyn dan via Facebook.