"Stop het gedaver, rij trager"

BEWONERS SPELONCKVAART KLAGEN VERKEERSONVEILIGHEID AAN

Annie Drapier en gemeenteraadslid Willem (boven links) klagen samen met enkele N-VA-bestuursleden het zware verkeer aan in de Spelonckvaart.
Foto Yannick De Spiegeleir Annie Drapier en gemeenteraadslid Willem (boven links) klagen samen met enkele N-VA-bestuursleden het zware verkeer aan in de Spelonckvaart.
In de Spelonckvaart staat sinds kort een opmerkelijk protestbord met het opschrift 'Stop het gedaver' opgesteld in een tuin. Met de steun van oppositiepartij N-VA is Annie Drapier vragende partij voor snelheidsbeperkende maatregelen. "We zijn de verkeersoverlast beu", klinkt het.

Aangetrokken door de rust en stilte van het landelijke dorpje kwam Drapier bijna dertig jaar geleden in Moerbeke wonen. "Maar van die rust is de laatste jaren nog weinig te merken. De voorbije periode dendert hier steeds meer zwaar verkeer door de straat. Het gaat om landbouwvoertuigen, maar sinds de kilometerheffing van kracht is, gebruikt het vrachtverkeer de Spelonckvaart ook steeds vaker als sluipweg. Ook 's nachts houdt het lawaai aan", zucht de vrouw.

Huis beschadigd

Drappier krijgt steun van N-VA-gemeenteraadslid Arnold Willem. "Ik woon zelf schuin tegenover het huis van mevrouw. Ook ik word 's avonds wakker van het gedaver." Volgens Drapier wordt er veel te snel gereden in de Spelonckvaart. "70 kilometer per uur is de limiet, maar we stellen voor om dat te verlagen tot 50 kilometer per uur. Ook verkeersremmers zouden al kunnen helpen", klinkt het. De vrouw is er ook van overtuigd dat haar woning beschadigd wordt door de trillingen van het zwaar verkeer. "Ik heb de slechte staat van de weg en de hoge snelheid meermaals aangekaart bij de gemeente, maar kreeg geen reactie. Bij wijze van protest heb ik dat bord laten maken in mijn tuin."

119 kilometer per uur

Burgemeester Robby De Caluwé (Open VLD) ontkent dat de gemeente niet reageerde op de klachten van Drappier. "Ze heeft deze zomer een schrijven van ons ontvangen. Een verzekeringsexpert heeft geoordeeld dat de schade aan haar woning niet wordt veroorzaakt door de staat van de weg, maar door een oorzaak eigen aan de woning. Dit standpunt werd noch door haarzelf, noch haar advocaat, weerlegd", klinkt het. Het gemeentebestuur is bovendien niet van plan om de snelheid te verlagen in de Spelonckvaart. "Uit een snelheidsmeting die uitgevoerd werd gedurende 20 dagen blijkt dat de gemiddelde snelheid 49 kilometer per uur was, een pak lager dus dan de toegelaten snelheid van 70 kilometer staat. Alleen zijn de Dorpvaart en de Spelonckvaart straten waar de huizen dicht bij de straat staan en dan lijkt de snelheid hoger dan ze in werkelijkheid is", zegt de burgemeester. "Het is een drukke straat en helaas betekent dat ook dat er enkelingen zich niet altijd aan de toegelaten snelheid houden. De hoogst gemeten snelheid is bijvoorbeeld 119 kilometer per uur, al gaat het hier gelukkig om een uitzondering. Het merendeel van de chauffeurs houdt zich aan de snelheidslimiet en de politie organiseert regelmatig controles."