Te koop: zendmast van 65 meter hoog

DEFENSIE WIL AF VAN 7 MASTEN VAN VOORMALIG RADIOZENDSTATION

Deze zendmasten staan te koop aan de Hector Verhaegelaan.
Foto Proot Deze zendmasten staan te koop aan de Hector Verhaegelaan.
De kostprijs is overeen te komen en je moet ze zelf gaan halen. Defensie verkoopt de zeven grote zendmasten van het voormalige 'Radio Oostende' in de Hector Verhaegelaan in Middelkerke, al decennialang onderdeel van de skyline van de badstad. Wie zo'n pyloon in de tuin wil, moet voor 23 oktober een offerte indienen. Maar wie wil zoiets?

Even terug in de tijd. Het radiozendstation 'Oostende Radio' werd kort na de Eerste Wereldoorlog opgericht in Oostende en was het enige mogelijke communicatiemiddel tussen scheepvaart en land. Het verhuisde in 1937 definitief naar Middelkerke. Daar was het 78 jaar lang operationeel. Het beheer was eerst in handen van de RTT (Regie voor Telegraaf en Telefoon, later Belgacom en nu Proximus), vanaf 1997 werd het eigendom van BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie) en in 2001 nam Defensie het over. In 2015 ontving en verstuurde Radio Oostende de laatste boodschappen, want het zendstation verhuisde voor goed naar Ruiselede.


Sindsdien is Defensie is de masten liever kwijt dan rijk. Maar ze laten weghalen, daar draait Defensie liever zelf niet voor op. Begin dit jaar werden de hoge zendmasten al te koop gezet, maar zonder succes. Intussen is er een nieuwe verkoopronde gestart. "Er is geen richtprijs. De hoogste bieder krijgt de aankoop toegewezen. In contract zal wel staan dat de koper zelf instaat voor de verwijdering van de masten", klinkt het op de verkoopdienst van Defensie. Of een particulier zo'n mast zal kopen, valt te betwijfelen. "We denken dat schroothandelaars er een waarde in zullen zien."

Gilbert Ghyselbrecht.
Bart Boterman Gilbert Ghyselbrecht.

Nutteloos

In elk geval is het demonteren van de zeven ijzeren masten een moeilijke en dure aangelegenheid. De kostprijs van het demonteren mag de waarde van het ijzer niet overstijgen, want in dat geval is het een verlieslatende aangelegenheid. Hoeveel ton zo'n mast weegt, is zowel bij Defensie als bij firma De Kerf uit Antwerpen - die de masten ooit vervaardigde - niet geweten. Maar aan 160 euro per ton oud ijzer zal de winst wellicht niet al te hoog oplopen. Drie pylonen van 55 meter hoog dateren uit 1974, de vier pylonen van 65 meter hoog werden in 1982 aangebracht.


"Het is een goede zaak dat Defensie de zendmasten kwijt wil. Ze zijn nutteloos geworden en mooi zijn ze niet. Ze verstoren het zicht", zegt burgemeester Janna Rommel-Opstaele (Open Vld).

Priesters

Gilbert Ghyselbrecht (66), die heel zijn leven als technicus in het radiostation werkte, ziet dat anders. "De pylonen zijn een stukje geschiedenis en nostalgie. Ik vind het jammer dat ze verdwijnen. Samen met het casino en de watertoren waren ze kenmerkend voor de skyline van Middelkerke. Binnenkort zijn ze dus alle drie verdwenen", zucht Ghyselbrecht. De man heeft overigens nog een leuke anekdote over de pylonen. "Nabij het zendstation bevond zich 'Pierre Julien', een tehuis voor oudere priesters en een plek waar alle priesters even tot rust konden komen in de kapel en de ommuurde tuinen. Een graag geziene gast was pater Desclée de Maredsous. In 1984 kreeg hij via de directeur de toelating om in een pyloon te klimmen om het tehuis te fotograferen vanop 65 meter hoogte. Pater Desclée kwam nog jaren naar Middelkerke en bracht telkens een bezoek aan het zendstation. Hij liet hij nooit na om een zestal flesjes bier van Maredsous en de gelijknamige paterskaas mee te nemen. Dat hebben we nooit geweigerd", getuigt Ghyselbrecht. Wie interesse heeft in de zendmasten, kan terecht op www.mil.be/nl/lopende-verkopen. Er is nog tijd tot 23 oktober.