Opnieuw bruinvis aangespoeld aan onze kust

VTM NIEUWS
Op het strand van Middelkerke is een bruinvis aangespoeld van iets meer dan een meter lang. De brandweer haalde het dier op en bracht het voor onderzoek naar het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Oostende.

Een aangespoelde bruinvis gebeurt wel vaker, maar meestal zijn die al in staat van ontbinding. “Maar dit examplaar was nog goed genoeg om onderzoek op uit te voeren”, zegt Jan Haelters van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

“De bruinvis heeft pikwonden ter hoogte van de kop”, zegt de marien bioloog. “Die zijn wellicht afkomstig van meeuwen die op het drijvende kadaver kwamen zitten.” Na een uitwendig onderzoek in Oostende wordt het dier naar de universiteit van Luik gebracht voor een inwendig onderzoek. “Bedoeling is om de doodsoorzaak te achterhalen”, zegt Haelters. “Onderzoekers meten of er vervuilende stoffen in de weefsels aanwezig zijn, de maaginhoud wordt ook gecontroleerd en er wordt gekeken of er virussen en bacteriën aanwezig zijn.” Er wordt ook onderzoek uitgevoerd naar pesticiden en PCB’s, kortom naar de invloed van de mens en de gevolgen voor de populatie.

Voor onze kust komen bruinvissen vaak voor, het is dan ook niet verwonderlijk dat er af en toe eentje aanspoelt. Vorig jaar spoelden in totaal 81 bruinvissen aan op onze stranden. Dit jaar zijn het er al vier, deze bruinvis meegeteld.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Willy Slachmuylders

    Normaal is die uit de zee Federaal bevoegd maar aangezien het nu op strand ligt draait de Vlaamse regering op voor de kosten !! Voor dat visje ! Onnozel maar toch waar hè minister Ben Weyts !!