Na 43 jaar opnieuw brouwerij

BIERLIEFHEBBERS BEGINNEN JUS DE MER WAAR LION D'OR WAS

Bart Mortier en Alexander Verlinde in de brouwzaal.
Benny Proot Bart Mortier en Alexander Verlinde in de brouwzaal.
Met Jus de Mer heeft Middelkerke na 43 jaar opnieuw een brouwerij. De initiatiefnemers, Bart Mortier en Alexander Verlinde, bliezen nieuw leven in de gebouwen waar tot 1974 brouwerij/bottelarij Lion d'Or was gevestigd.

Bart Mortier en Alexander Verlinde zijn beiden gepassioneerd door bier en in oktober 2014 besloten ze om samen een formule voor een exclusief biertje uit te dokteren. De garage werd tijdelijk de brouwerij en hun eerste resultaat was een brouwsel van 20 liter. "We hebben er al onze vrijetijd in gestoken, want we wilden een bier van hoge kwaliteit produceren en tegelijk de traditie van artisanaal brouwen hoog houden", zegt Alexander Verlinde.

De gelijknamige blonde tripel.
Benny Proot De gelijknamige blonde tripel.

Louis Logier

Na drie jaar experimenteren is er nu ook het eerste bier Jus de Mer, een fruitige blonde tripel van 7,2 graden. Bart en Alexander zijn momenteel ook druk in de weer om een donkere variant op de markt te brengen. Bijzonder is dat Jus de Mer wordt gebrouwen in de voormalige gebouwen van de Lion d'Or van de familie Logier. Oprichter Louis Logier heeft in de omgeving nog steeds een straat die zijn naam draagt. Tijdens de Eerste Wereldoorlog raakte Lion d'Or verwoest, maar na de oorlog werd de brouwerij opnieuw opgetrokken en kreeg Louis hulp van zijn zoon Julien. Na diens overlijden was het dochter Christiane die met haar man Achiel Harteel de zaak overnam. De deuren sloten in 1974 en dat jaar werd de brouwerij overgenomen door Safco uit Oostende.

Links de huidige brouwerij Jus de Mer, rechts ten tijde van Lion d'Or.
Benny Proot Links de huidige brouwerij Jus de Mer, rechts ten tijde van Lion d'Or.

Feesten

Heel wat geschiedenis dus, maar Bart Mortier en Alexander Verlinde gaven de oude brouwerij met eigen handen haar oude glorie terug. "We bouwden ook een nieuwe loods achter het bestaande pand en brachten er een nieuwe brouw- en bottelinstallatie in onder. Er is ook een zaal die kan worden afgehuurd voor feesten en evenementen." En daar laten Bart en Alexander het bij. De bierliefhebbers blijken ambitieus. "We willen met Jus de Mer onze gemeente alle eer aandoen, maar lonken ook over de landsgrenzen", zegt Bart Mortier. Het bier kan worden verkregen in de brouwerij, Westendelaan 142 a in Middelkerke. Meer info op www.jusdemer.be.

Benny Proot