BARenZO mag kruis maken over zomer na brand

Het restaurant wordt omgeven door een rookwolk.
Foto's Boterman Het restaurant wordt omgeven door een rookwolk.
Terwijl andere horecazaken aan de kust op volle toeren draaien, is de zomer van restaurant BARenZO voorbij. Een brand vernielde er gisterenochtend de keuken. "Ik moet minstens twee maanden sluiten", zucht uitbater Kader Jonckheere. Enig lichtpuntje: de brandweer kon zijn dalmatiër Kenzo wel redden.

"Ik was net twintig minuten de deur uit toen de brand uitgebroken moet zijn", vertelt Jonckheere. "Echt dikke pech... De zomer is voorbij." En dan mag Jonckheere eigenlijk nog van geluk spreken dat de brandweer omstreeks 9.40 uur gealarmeerd werd door de branddetectoren en enkele alerte voorbijgangers, die rook door de ramen zagen komen. "De oorzaak moet gezocht worden bij een kortsluiting in een koelkast", zegt sergeant Bjorn Moerkerke van de Middelkerkse brandweer, die bijstand kreeg van collega's uit Nieuwpoort. "Het was niet eenvoudig om de brandhaard te vinden, want in het gebouw hing overal rook. Maar eens we die toch gevonden hadden, was het vuur snel onder controle. Al hebben we vooral de schade beperkt."

Bart Boterman

Panikerende hond

Op het ogenblik van de brand was er niemand in het restaurant aanwezig. Althans, dat dachten de brandweermannen. Tot ze binnen de panikerende dalmatiër Kenzo aantroffen. Hij werd gered uit een ruimte waar de rook op dat moment ook al aan het binnendringen was. "Als we geen melding gekregen hadden, dan zou het hele pand in vlammen opgegaan zijn", aldus sergeant Moerkerke. "Ook de hond zou het niet overleefd hebben."


"Ik ben natuurlijk erg blij dat Kenzo gered is", zegt uitbater Kader. "Maar mijn zaak liep wel grote schade op. De keuken is uitgebrand en we zullen zeker twee maanden noodgedwongen moeten sluiten. Het spreekt voor zich dat dit financieel een zware domper is."


Toch hoopt Kader al bij al snel weer te kunnen openen, ergens kort na de zomer. Vandaag komt alleszins al een kuisploeg langs om de grote laag roet te verwijderen. "Maar een nieuwe keuken staat er natuurlijk niet meteen. En wellicht zal ik ook een groot deel van het servies en de interieurelementen moeten vervangen om van die indringende geur af te geraken." (BBO)