"Het beste gemaakt van een tegenslag"

RESTAURANT BARENZO HEROPENT VIJF MAANDEN NA ZWARE BRAND

21 juni 2016: De brandweer aan Barenzo, waaruit rook komt.
Bart Boterman 21 juni 2016: De brandweer aan Barenzo, waaruit rook komt.
Restaurant en bar Barenzo in Westende heropent dinsdagavond, nadat de zaak vijf maanden noodgedwongen dicht bleef door een zware brand. "We waren erg aangeslagen, maar hebben de tegenslag omgedraaid in een opportuniteit. Barenzo is volledig vernieuwd en nóg mooier", zeggen zaakvoerders Kader Jonckheere (36) en Benny Broucke (35).

Toen Kader en Benny op 21 juni rond 9 uur even hun zaak in de Essex Scottishlaan verlieten, kon het koppel niet vermoeden wat hen die dag - en de maanden nadien - te wachten stond. "We waren nog geen half uur vertrokken uit de zaak, toen het motortje van een koelkast vuur vatte. Het vuur moet zich enorm snel hebben verspreid. De rookmelders traden in werking en de brandweer repte zich ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat onze keuken uitbrandde. Onze hond Kenzo werd ternauwernood gered. In het hele gebouw was geen hand meer voor ogen te zien door het roet. Alles was kapot", zegt Kader. De brand deed de inkomsten van Kader en Benny helemaal kelderen. "Maar daarover wil ik mijn hoofd niet breken. We kijken naar de toekomst", zegt Benny, ook chef-kok in het restaurant.

Benny Broucke (35) en Kader Jonckheere (36) in de nieuwe keuken.
Bart Boterman Benny Broucke (35) en Kader Jonckheere (36) in de nieuwe keuken.

Nieuw interieur

De twee zaakvoerders stelden alles in het werk om Barenzo zo snel mogelijk terug open te krijgen. "We hebben niet gewacht op de uitbetaling door de verzekering. Anders waren we wellicht pas in april opengegaan. De keuken is volledig nieuw, alle gas- en elektriciteitsvoorzieningen zijn opnieuw gelegd en de zaal is herschilderd. Ook het interieur is aangepast, net zoals de menu- en drankkaart", vertelt Benny. Zijn de twee restauranthouders de knepen van het vak niet verleerd in die vijf maanden afwezigheid? "We hebben niet stil gezeten en gingen aan de slag bij brasserie De Promenade in Nieuwpoort, uitgebaat door een goede vriend", aldus Benny.

Spannend

Het wordt toch nog spannend om op tijd klaar te zijn voor de heropening. Dinsdagavond is het zo ver. "Wellicht zullen we tot de laatste minuten moeten voortwerken. De schilders leggen nu nog de laatste likken verf en er moet nog van alles gebeuren. Er zijn al reservaties voor dinsdagavond, maar we zijn nog niet volzet", aldus Kader. Restaurant en bar Barenzo kan je bereiken op het gsm-nummer 0470/89.27.33.