Ga naar de mobiele website
^ Top

"Geen asfalt op ons jaagpad"

JEAN-MARIE DEDECKER EN BUREN PROTESTEREN

Het protestbord van de bewoners op het pad langs het kanaal Plassendale-Nieuwpoort.
Proot en Belga Het protestbord van de bewoners op het pad langs het kanaal Plassendale-Nieuwpoort.
Jean-Marie Dedecker en zijn buren zijn het niet eens met de verharding van het jaagpad voor hun deur. "Een asfaltweg dwars door natuurgebied? Dit is pestgedrag van de gemeente." Schepen Liliane Pylyser-Dewulf (CD&V) reageert furieus. "Het gaat niet om asfalt, maar om schelpen of kiezels. Dedecker weet dat, hij spreekt uit eigenbelang."

Een tijd geleden kondigde schepen voor Mobiliteit Liliane Pylyser-Dewulf (CD&V) aan dat het jaagpad tussen de Slijpebrug en Nieuwpoort langs het kanaal Plassendale-Nieuwpoort verhard zal worden. Het stukje jaagpad is essentieel om langs het kanaal van Brugge naar Veurne te kunnen fietsen. "Die route wordt veel gebruikt door mountainbikers, maar voor gewone recreatieve fietsers is het jaagpad niet berijdbaar" aldus de schepen toen. In samenwerking met Fluxys en Waterwegen en Zeekanaal zal het jaagpad verhard worden. En dat is niet naar de zin van enkele bewoners, waaronder politicus Jean-Marie Dedecker.

BELGA

Sleutel

"Het wordt geen fietspad, maar een rijweg van 2,75 meter breed dwars door natuurgebied" zegt Dedecker. "Bovendien worden er dertig bomen gekapt. Dit is absurd. Ook de natuurverenigingen gaan hier niet mee akkoord. Het jaagpad ligt er immers al sinds 1640. Er wordt trouwens gezegd dat er hekken komen aan de uiteinden van het fietspad, maar de vraag is hoeveel mensen er dan over een sleutel zullen beschikken zodat ze door kunnen. Dat zullen er altijd te veel zijn. Bovendien is er een ventweg 100 meter verder. Ik ruik hier echt wel pestgedrag van uit de gemeente. Want het nieuwe fietspad zal ook een ontgoocheling zijn voor de mountainbikers, die hebben niets aan een asfaltbaan." Dedecker en enkele buren plaatsten inmiddels borden om hun ongenoegen te uiten.

Vier poorten

Schepen Liliane Pylyser-Dewulf reageert furieus op de uitspraken van Dedecker: "Ik heb vorige maand de plannen besproken met Dedecker. We hadden een akkoord om geen asfalt of beton te gebruiken voor de verharding, maar wel zand of schelpen. Ik ben hier al sedert 2004 mee bezig. De werken staan in het mobiliteitsplan dat goedgekeurd is in 2013. Wat het natuurgebied betreft, als we geen asfalt gebruiken is er geen probleem. Dedecker spreekt hier enkel uit eigenbelang. Het is trouwens niet de bedoeling dat er grote groepen wielertoeristen voorbijrijden, daarvoor is er de andere weg. Enkel recreatieve fietsers zullen een per een kunnen passeren aan een poort. Er komen vier poorten, een aan de Boterdijk, een aan de woning van Dedecker en twee aan Rattevallebrug. Wat de breedte betreft moeten wij ons houden aan de regels van het Vlaams gewest, een minimumbreedte van 2,5 meter."


De mountainbikers die zaterdag deelnamen aan de Chouffetocht, zeggen dat ze geen problemen hebben met een verharding. "Maar dan moet het wel om zand of schelpen gaan. Als er asfalt komt, verliezen we een stuk van ons parcours", klinkt het.Meld een bug