"Festival moet niet groter, maar beter worden"

LEFFINGELEUREN BEREIDT ZICH VOOR OP 42STE EDITIE

Een van de blikvangers is de door de organisatie zelfgebouwde Busker Stage.
Foto Proot Een van de blikvangers is de door de organisatie zelfgebouwde Busker Stage.
Vrijdag start een nieuwe editie van Leffingeleuren. Dankzij het voorspelde mooie weer is de voorverkoop al goed gestart. "Toch is niet het weer, maar de muziek het belangrijkste voor de festivalgangers", zegt Lode Pauwels van de organiserende vzw De Zwerver, die het brede festival in de toekomst een duidelijker profiel wil geven.

Deze week zijn tussen de veertig en vijftig vrijwilligers in de weer met de opbouw van Leffingeleuren. De dansvloer ligt al klaar, de dj-booth steekt in een nieuw jasje. Ook de indeling van het terrein is lichtjes gewijzigd. Opvallend is het ontwerp van de 'Busker Stage', het door de organisatie zelfgemaakte podium waar het hele weekend straatmuzikanten in de kijker staan. Vandaag wordt de intussen iconische Kapel opgetrokken. "De weersvoorspellingen beloven veel goeds voor komend weekend. Dat geeft de voorverkoop een duwtje", merkt Lode Pauwels van de organiserende vzw De Zwerver op. "Toch is niet het weer de belangrijkste factor voor een succesvol festival. Dat is en blijft de muziek. Dat we dit jaar voor het eerst in de kerk optredens mogen inrichten, is ook een plus. Er zijn festivalgangers die ook speciaal komen voor de unieke terugkeer van het legendarische radioprogramma Duyster. "

The Van Jets

Op vrijdag is het uitkijken naar The Mauskovic Dance Band, op zaterdag staat een stevig blok Britse bands op de affiche. "Over het Kanaal wordt tegenwoordig enorm veel goeie muziek gemaakt. Boy Azooga, Cabbage, Jimothy Lacoste en Bad Breeding zijn maar enkele van de groepen die er het mooie weer maken. We zijn ook trots op ons aanbod 'Americana' op zondag, met The Devil Makes Three, Bob Wayne en Chuck Prophet & Jesse Malin. Ook leuk is de terugkeer van The Van Jets naar zaal De Zwerver. Vijftien jaar geleden speelden ze hier de preselectie van Humo's Rock Rally, wat de basis legde voor hun succes. In 2007 presenteerden ze op dit festival hun eerste album. The Van Jets waren zelf enorm enthousiast om hun muziekzomer bij ons af te sluiten. En met The Bony King of Nowhere keert nog een bekende naam terug naar het grote publiek." Verder zorgen de straatanimatie, acht foodtrucks, koffie- en zeer succesvol wafelkraam en nog eens vijf bars voor de sfeer. "We willen ons festival niet groter maken, maar wel beter, toegankelijker en met een duidelijk profiel. Dat kan met lokale bands, bekende namen, gratis acts en animatie. Bezoekers komen uit onze regio, maar ook uit Wallonië en Limburg. Dat toont dat we aan een sterk verhaal schrijven. Leffingeleuren moet mensen een goed, comfortabel en feestelijk gevoel geven", besluit Pauwels. Tickets en praktische info via www.leffingeleurenfestival.be.