Overvallers hotel krijgen tot drie jaar cel

Vier jongeren uit Roeselare zijn veroordeeld tot celstraffen tot drie jaar omdat ze op 16 december vorig jaar hotel 't Land van Belofte in Gits overvielen. Uitbater William Lagrou (55) en een 61-jarige hotelgaste werden met een wapen bedreigd en geslagen. Het enige meisje uit het gezelschap uit Meulebeke kreeg een werkstraf van 225 uren.

Het was Aimen M. (22) die had gehoord dat er in het hotel-gasthof een ferme slag kon geslagen worden. Er zou wel tot zeshonderdduizend euro te rapen val, zo maakte hij zich sterk.


Hij vertelde dit aan zijn vriend Samuel T. (20) en die begon op plannen voor een overval te broeden. Er volgde een voorverkenning en hij zorgde ook voor mededaders, een wapen, bivakmutsen, een ladder, handboeien, valse nummerplaten en xtc-pillen. Samen met een minderjarige deed zijn ex-vriendin Natalia L. (19) zich voor als een koppeltje en boekte in het hotel een kamer. 's Nachts lieten ze drie medeverdachten via een ladder en een dakraam in hun kamer binnen. Met wapens bedreigden ze de uitbater en een hotelgaste.


Vooral Samuel T. en zijn rechterhand Alidshon M. (21) gingen wild tekeer. Zij zijn de enigen die op vandaag nog in de cel zitten en kregen de zwaarste straffen. Uiteindelijk gingen ze er met zo'n 1.820 euro, sigaretten, juwelen, een koffer met zilveren bestek en een bankkaart vandoor. Pas na anderhalve maand intensief speurwerk slaagde de federale politie er in de zeven jongeren tussen 16 en 25 jaar te klissen.


Twee minderjarigen vlogen naar een gesloten instelling.


De rechter verklaarde de Mercedes en 2.105 euro cash geld van Samuel T. verbeurd. Slachtoffer William Lagrou kreeg een schadevergoeding van zo'n 4.000 euro toegekend, de hotelgaste zo'n 2.800 euro. (LSI)