Koppel pleit voor zebrapad met ledverlichting

Arne Wambeke en Jennifer Beirlandt bij het bewuste zebrapad in Roeselare.
Foto Lieven Samyn Arne Wambeke en Jennifer Beirlandt bij het bewuste zebrapad in Roeselare.
Knipperende ledlampjes in het asfalt van het zebrapad. Dat is volgens Arne Wambeke (26) de beste oplossing om de veiligheid voor voetgangers aan het zebrapad aan De Spil in Roeselare te verhogen. Tussen 2011 en 2016 raakten daar al 17 mensen gewond, onder wie zijn vriendin Jennifer (24).

Jennifer Beirlandt (24) uit Meulebeke was op 8 januari 2015 op weg naar haar school Vives, toen ze op het zebrapad aan de Hippoliet Spilleboutdreef aangereden werd door een auto. Ze liep twee breuken aan de rug op en kampt 2,5 jaar later nog altijd met de gevolgen van het ongeval. "Een neurostimulator moet dit najaar hopelijk de blijvende pijn wegnemen", zegt Jennifer. "Op doktersadvies zette ik mijn opleiding dierenzorg stop. Ik volg nu een lerarenopleiding, maar ook dat is met de blijvende pijn niet evident. Mijn paard moest ik na zeven jaar met pijn in het hart verkopen. Het ongeval had een grote impact op mijn leven."


De slechte zichtbaarheid van het zebrapad is volgens Jennifer de grote boosdoener aan De Spil. Volgens cijfers van het BIVV raakten op die plek tussen 2011 en 2016 zeventien mensen gewond bij een ongeval. Samen met haar vriend Arne Wambeke, die architect is, wil ze iets aan die situatie veranderen. Zebra+ heet hun project. Arne verdiepte zich in de problematiek en maakte een studie. Een zebrapad met ledlampjes is volgens hem de ideale oplossing om de zichtbaarheid te verhogen. Een budget van 8.000 euro zou volstaan. "Door knipperende ledlampjes in het zebrapad in te bouwen, zouden bestuurders het zebrapad opmerken vanaf een afstand van 200 tot 300 meter." Het Roeselaarse stadsbestuur heeft wel oor naar het project. Arne en Jennifer zijn welkom om het voor te stellen. (LSI)