De Fezant moet weg voor... fietspad

VOLGENS GEMEENTE IS ONTEIGENING EN SLOOP ENIGE OPTIE

Patrick Duyck van duivenmaatschappij Onze Belangen en uitbaatster Marie-Cathérine Debue.
Foto VDI Patrick Duyck van duivenmaatschappij Onze Belangen en uitbaatster Marie-Cathérine Debue.
De Fezant moet binnen twee jaar wijken voor een fietspad tussen Meulebeke en Oostrozebeke. Uitbaatster Marie-Cathérine spreekt van een catastrofe. Maar volgens de gemeente en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) is er maar één optie: onteigening en sloop.

Marie-Cathérine Debue (64) is al twintig jaar uitbaatster van De Fezant, het café langs de Gentstraat. Doorheen de jaren kwam de aanleg van een fietspad op de drukke gewestweg geregeld ter sprake, maar pas recent kwam alles in een stroomversnelling. Vorig jaar al werd in het eerste deel van de Gentstraat een fietspad langs beide kanten van de weg aangelegd. "Nu zijn de plannen voor dat tweede deel ook concreet", zucht ze. "In 2020 wil het AWV eraan beginnen. Recent kwamen ze samen met de burgemeester melden dat het café daarvoor gesloopt moet worden. Ik schrok me rot."

Duivenliefhebbers op straat

"Niet alleen voor mij is dit een catastrofe, maar ook voor de ruim zestig leden van duivenmaatschappij Onze Belangen. Zij maken 90 procent van mijn klanten uit. Ze zitten hier bijna elke dag. Zelf ben ik ook een gepassioneerd duivenliefhebster. Niet alleen wij, maar ook zij staan straks op straat." Patrick Duyck (62) van Onze Belangen beaamt. "Onze vereniging bestaat al tachtig jaar en we vinden al dertig jaar onderdak in De Fezant. Wat nu gebeurt is een ramp. Onze hele werking gebeurt van hieruit en bovendien heeft de zaak een ruime parking waardoor we met onze duivenmanden hier makkelijk terecht kunnen. We hebben nochtans een alternatieve oplossing. Naast het café ligt landbouwgrond. Als daar een stukje onteigend wordt, kunnen we een nieuwe afrit aanleggen en creëren we een lus rond het café om makkelijk op- en af te rijden. Nu moet het café wijken omdat de op- en afrit op dezelfde plaats ligt en dat te gevaarlijk zou zijn voor fietsers die uit de richting van Oostrozebeke komen. Helaas willen ze dat niet doen en is volgens hen onteigening de enige optie."

Veiligheid eerst

Burgemeester Dirk Verwilst (CD&V) zegt vooral te denken aan de veiligheid op langere termijn. "Het fietspad krijgt een kleine groenstrook en de rooilijn verleggen was praktisch niet mogelijk. Het fietspad verleggen bleek ook niet praktisch, vooral omdat de uitbaatster bijna de pensioenleeftijd heeft bereikt en ze de zaak wellicht geen vijf jaar meer ging uitbaten. De eigenaar krijgt een vergoeding en hij kan wat verder op het domein een nieuwbouw zetten. Op langere termijn is er dus geen café meer, maar zal het fietspad er wel blijven."


Marie-Cathérine: "Ik ben absoluut niet tegen een nieuw fietspad en meer verkeersveiligheid, maar hier passeren amper tien fietsers per dag. En de eigenaar van het gebouw krijgt inderdaad een compensatie, maar die man is al eind de zeventig en zal met dat geld geen nieuw onderkomen bouwen. We moeten dus sowieso naar een nieuwe locatie op zoek. Een bittere pil om te slikken."