"Wat Bart De Wever kan, kan ik ook"

BURGEMEESTER SANDY EVRARD GOED OP WEG OM 35 KILO TE VERLIEZEN

De burgervader ziet er op slag een pak fitter uit.
Eric Flamand De burgervader ziet er op slag een pak fitter uit.
"Als mijn Antwerpse collega kan vermageren, dan ik ook." Sandy Evrard (48), burgemeester van Mesen, volgt het keiharde Pronokal- dieet, bekend van Bart De Wever. Evrard is in 1,5 maand al meer dan 21 kilogram kwijt. "Tegen de 50ste verjaardag van mijn echtgenote wil ik 35 kilo lichter wegen. Dan zit ik onder de 100."

 


Wie Sandy Evrard in de straten van zijn stad ziet wandelen, heeft het ongetwijfeld al gemerkt. De man ziet er niet alleen fitter uit, hij is ook een fel stuk vermagerd. Een enorm verschil met de vorige look. "Tot zo'n twaalf jaar geleden pafte ik anderhalf pakje sigaretten per dag en dan nog vijf doosjes fijne sigaren per week", zegt hij. "Op een bepaald moment vroeg mijn dochter me waarom ik niet stopte met roken, hoewel ik dat eerder had beloofd. Dat kwam keihard binnen. Na de verkiezingen van 2006 heb ik dan zonder hulpmiddelen de sigaret aan de kant kunnen laten."

Evrard in maart dit jaar. "Hoeveel ik toen woog? Dat zeg ik liever niet."
Eric Flamand Evrard in maart dit jaar. "Hoeveel ik toen woog? Dat zeg ik liever niet."

Alleen groenten

Op zich goed nieuws voor zijn gezondheid, maar het gevolg was dat de Mesenaar een stevig aantal kilootjes bijkwam. "Het ging van kwaad naar erger, tot mijn huisdokter mij in het oor fluisterde dat ik er beter iets zou aan doen. Ik was mijn goede gezondheid kapot aan het maken." Dat vermageren was gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het bleek even zoeken naar een geschikte methode. "Ik ben naar twee diëtistes geweest, maar dat bleek niet te werken. Mijn huisarts bleef aandringen. Er waren twee mogelijkheden: een operatie of ernstig diëten. Een ingreep vond ik geen goed idee. Ik ben bang van ziekenhuizen, maar vooral het idee dat je je laat opereren voor iets dat je eigenlijk met karakter kan oplossen, vond ik niet oké. Dit keer wou ik het wel goed aanpakken en koos ik voor de methode die Bart De Wever volgde: het Pronokal-dieet. Dat dieet werkt in fasen en vooral de eerste is keihard. Er mogen dan, naast voedingssupplementen, enkel groenten worden gegeten, en dan nog niet om het even welke. In een later stadium kan er ook een stukje vlees op het bord komen, maar alcohol moet je bannen tot op het einde van het vermageringsproces. Bovendien moet je dagelijks drie liter water drinken."


Na eerst nog een paar weken een reserve op te bouwen - Evrard bezocht nog vlug al zijn favoriete restaurants - ging de burgemeester op 23 augustus van start. "Wat Bart De Wever kan, kan ik ook. Daarom ga ik er voluit voor. Maar ik kan niet ontkennen dat het zeer, zeer zwaar is. Veel mensen zeiden me dat het niet zou lukken, zelfs mijn beste vriend geloofde er niet in."

Coach

Evrard moet bovendien aan sport doen, al begint hij op dat vlak niet van nul. "Ik zwem twee keer per week telkens zo'n 60 lengtes. Dat blijf ik doen, maar ik heb nu een persoonlijke coach onder de arm genomen, die er de zweep oplegt in de gym. Daarnaast vind je me op de loopband in de fitnessclub."


Het resultaat mag er intussen wezen. De burgervader is momenteel al 21,8 kilo kwijt. "Ik kan in vergelijking met zes weken geleden mijn benen weer kruisen, ik slaap weer goed en mijn vitaliteit is 100 procent. Leuk is dat ik veel complimenten krijg, en meestal van de vrouwelijke collega's." De burgemeester hoopt op 29 december zijn doel, het verlies van 35 kilogram, te hebben bereikt. Die dag is het immers de 50ste verjaardag van zijn vrouw en dan zou hij graag een glaasje champagne kunnen drinken.

Voorbeeld

Met het vermageren wil hij ook een voorbeeld zijn voor andere zwaarlijvigen die gewicht willen verliezen. "Als je niet zwaar bent, dan weet je niet wat dat is. Ik heb vaak grappig bedoelde opmerkingen gekregen van collega-politici, in het genre 'als je achter Sandy staat, sta je uit de wind' of 'als er gewicht in de weegschaal moet worden geworpen, dan zal Sandy het doen.' Ik heb dat altijd weggelachen, maar je kan niet geloven hoeveel pijn zoiets doet. Ik hoop aan te tonen dat het voor mensen met overgewicht niet onmogelijk is om gewicht te verliezen."