Week zonder vluchtmisdrijf start met... vluchtmisdrijf

Sofie Ardeel, met haar kinderen Kaat en Lou, bij haar Volkswagen Touran, ze is opgelucht dat de dader gevat werd.
Foto Sam Ooghe Sofie Ardeel, met haar kinderen Kaat en Lou, bij haar Volkswagen Touran, ze is opgelucht dat de dader gevat werd.
Een chauffeur heeft zondagavond brokken gemaakt in de Waterstraat in Merelbeke. Hij miste zijn bocht en reed tegen de bestelwagen en Volkswagen Touran van Sofie Ardeel (34) en Ulrich Dhondt (34). De dader vluchtte weg. Tot opluchting van Sofie kon de politie de chauffeur even later inrekenen, zijn voertuig stond even verderop geparkeerd. Door het ongeval begint de 'Week Zonder Vluchtmisdrijven', een projectweek van Rondpunt vzw, met een domper.

Omstreeks 20u50 schrokken Sofie en haar vriend Ulrich op. "We hoorden iemand enorm optrekken in de straat, onmiddellijk gevolgd door een luide klap. Toen zagen we dat onze camionette en Volkswagen Touran beschadigd waren", vertelt Sofie. De twee voertuigen stonden geparkeerd aan de kant van de straat, net na een flauwe bocht. Wellicht reed de dader te snel en kon hij niet meer corrigeren.


Door de botsing verloor de auto van de dader ook wat brokstukken. Op basis daarvan kon de politie het voertuig identificeren. Bij een eerste patrouille vond de politie de wagen al terug. De auto stond enkele straten verderop geparkeerd, in de buurt van de Gaversesteenweg.


"Goed werk van de politie", vindt Sofie. "De kosten zouden al snel oplopen voor ons. Zeker als de wielas stuk is. Dat gaat niet om 1.000 euro. Nu mag de dader ervoor opdraaien. Eerlijk is eerlijk. Al hoop ik dat hij of zij verzekerd is en het kan betalen. Zoals ze zeggen: 'een kei kan je niet stropen'." Net deze week is er de 'Week Zonder Vluchtmisdrijven', op poten gezet door Rondpunt vzw. De organisatie wil sensibiliseren rond vluchtmisdrijven, die vooral in België een ware plaag zijn. Sofie en Ulrich zijn jammer genoeg geen uitzondering. (OSG)