Bouwen met een VR-bril op: “Dit kan ons 15 tot 25 procent tijdswinst opleveren”

Introductie 3D en hologrammen op de bouwwerf

Michael Van Tendeloo demonstreert de digitalisering in de bouw aan de hand van een 3D bril en hydraulische kraan.
Didier Verbaere Michael Van Tendeloo demonstreert de digitalisering in de bouw aan de hand van een 3D bril en hydraulische kraan.
Bouwen wordt in de toekomst nog sneller, efficiënter en foutloos door de introductie van virtuele beelden en hologrammen op de werf. Xella, producent van kalkzandsteenblokken voor de bouw, en bouwonderneming Vanhout demonstreerden de digitale toekomst van de bouwsector in primeur op de werf van het nieuwe Woon Zorg Centrum in het Oost-Vlaamse Merelbeke.

Vijf jaar geleden zetten ze een eerste stap in de digitalisering met BIM, Building Information Modelling. De plannen van een nieuwbouwproject werden in de ontwerpfase volledig digitaal in 3D maquette gemaakt. Vandaag gaan ze nog een stap verder en wordt deze digitale informatie in realtime beschikbaar op de werf. “Bouwvakkers krijgen via een helm met holografische lens exact te zien wat op de plannen staat. Ze zien de echte werf, aangevuld met de data van de plannen voor hun ogen in 3d hologrammen. Deze Mixed Reality (MR) scant de volledige omgeving, vult aan met computerbeelden en herkent de werf op basis van de digitale plannen”, legt Joeri Schellens, Bestuurder bij Vanhout, uit.

Bouwsector weer hip maken

“Met deze technologie maken we een traditioneel werfboek overbodig en hoeft niet alles via metingen op de werfvloer worden uitgetekend. Dat bespaart veel tijd en is veel nauwkeuriger. We schatten dat er 15 tot 25 procent tijd kan bespaard worden”, vult Jos Cox, CEO van Xella aan. 

Jos Cox, CEO Xella
Didier Verbaere Jos Cox, CEO Xella

Alle data wordt opgeslagen in een cloud en op basis hiervan kunnen bouwplannen ook dagelijks worden bijgestuurd. Op basis van de BIM plannen worden ook de kalkzandsteenblokken vooraf op maat gesneden. Bouwvakkers krijgen als het ware een bouwdoos. Met een hydraulisch kraantje plaatst de bouwvakker meteen de stenen op de juist plaats. “De bouwsector kampt met een groot tekort aan ongeschoolde en geschoolde werknemers. Het is ook zwaar en hard werk. Met deze technologie zullen we ook hooggeschoolde technici weer naar de bouwsector lokken. We maken bouwen weer hip. En niet ten koste van de werkgelegenheid. Er zal altijd volk op een werf nodig zijn. En dankzij tijdsbesparing kunnen we meer bouwen en hebben we dus meer personeel nodig. Werken van ontwerp tot uitvoering via digitale weg, maakt de job ook aantrekkelijker. Het wordt werken in een hoogtechnologische digitale wereld”, besluit Jos Cox.  

Michael Van Tendeloo demonstreert de digitalisering in de bouw aan de hand van een 3D bril en hydraulische kraan.
Didier Verbaere Michael Van Tendeloo demonstreert de digitalisering in de bouw aan de hand van een 3D bril en hydraulische kraan.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.