Niet Maggie, wel Maarten aan het roer van Merchtem

De Block zet stap terug

Maggie De Block, de nieuwe burgemeester Maarten Mast en CD&V-lijsttrekker Lien Casier.
Mozkito/Corbeel Maggie De Block, de nieuwe burgemeester Maarten Mast en CD&V-lijsttrekker Lien Casier.
Merchtem heeft een nieuwe burgemeester, en het is niet Maggie De Block. De minister zet een stap terug en laat de sjerp aan de onafhankelijke kandidaat Maarten Mast (40), die de voorbije zes jaar ook al schepen was.

De consternatie bij Lijst1785, de liberale kartellijst van Maggie De Block, was groot toen de verkiezingsuitslagen zondag bekend geraakten. De partij klokt af op tien zetels— een verlies van vier. Lijsttrekker Maggie De Block kreeg 1.665 voorkeursstemmen, omgerekend zowat de helft van wat haar broer Eddie bij de vorige verkiezingen presteerde.

Het resultaat betekende meteen ook dat Lijst1785 voor het eerst in decennia in de oppositie kon belanden. Pro Merchtem, de verrassende nieuwkomer die meteen zeven zetels veroverde, stuurde zondag nog aan op een monstercoalitie tegen Lijst1785. Samen met CD&V en N-VA kon de partij immers een alternatieve bestuurscoalitie vormen, waardoor de liberalen uitgeteld zouden worden. Maar zo ver liet CD&V het uiteindelijk niet komen.

Ik heb zelf nog een nationaal mandaat als minister. Ik verzaak dus aan mijn mandaat in Merchtem

Maggie De Block

Even na 19 uur kon Maggie De Block uitpakken met een nieuwe coalitie van Lijst1785 en CD&V. Maar zelf zet ze een stap terug. "In Merchtem kwamen deze keer vijf partijen op in plaats van vier", zegt ze. "Dat betekent dat de taart ook in vijf verdeeld moet worden, en dat iedereen wat moet inleveren. In de gegeven omstandigheden denk ik dat we met de jonge ploeg moeten doorgaan, en zelf heb ik ook nog een nationaal mandaat als minister. Ik verzaak dus aan mijn mandaat in Merchtem."

Zoals het protocol van de lijst het voorschrijft, wordt dan de volgende kandidaat met de meeste stemmen de nieuwe burgemeester. Dat is Maarten Mast, die 1.091 kiezers kon overtuigen. Hij wordt dus vanaf 1 januari de nieuwe, onafhankelijke burgemeester van Merchtem. "Ik ben enorm blij", zegt Mast. "Veel mensen hadden niet verwacht dat ik het kon worden, maar toch is het gebeurd. We gaan de Merchtemnaar nu de verandering geven waar hij om vraagt. We pakken uit met een vernieuwd college."

De verkiezingsuitslag was ook voor Mast een verrassing. "Wij wisten dat het moeilijk zou worden om een nieuwe volstrekte meerderheid te halen", klinkt het. "Dat we zouden terugvallen tot tien zetels, dat had natuurlijk niemand durven denken. Maar toch blijven we de grootste partij. Ook dat is belangrijk."

Lien Casier, lijsttrekker voor CD&V, wordt eerste schepen. De christendemocraten krijgen ook nog een tweede schepenmandaat en mogen tevens de voorzitter van de gemeenteraad leveren.

Bij Pro Merchtem was de ontgoocheling enorm. "Maar we verlaten de kiesstrijd met opgeheven hoofd", zegt stichter Joris Verspecht. "Er was een kans op een alternatieve coalitie, maar de nationale partijtop van N-VA stelde een veto. CD&V is dan maar op de knieën gegaan voor Maggie en de postjes."

Volgens Verspecht is de Merchtemnaar de grote verliezer. "De inwoners wilden meer transparantie en participatie", zegt hij. "Nu goed, mijn partij heeft sowieso geschiedenis geschreven. We komen uit het niets en breken meteen de meerderheid."
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.