Ex-schepen (59) dood aangetroffen in de cel

Jo Vanderstraeten was schepen van 1994 tot 2012 in Merchtem

Jo Vanderstraeten (59), ex-schepen en ex-advocaat uit Merchtem, is gisterochtend dood aangetroffen in de gevangenis van Sint-Gillis. De doodsoorzaak is nog niet bekend.

Vanderstraeten raakte woensdagochtend betrokken bij een ongeval met blikschade in de Stationsstraat in Merchtem. Toen de politie ter plaatse kwam en zijn identiteit controleerde, bleek dat de vijftiger geseind stond. “Hij was bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar, en stond geseind voor een bevel tot gevangenneming”,  zegt Ine Van Wymeersch van het Brusselse parket. 

Autopsie

Omdat Vanderstraeten geseind stond, werd hij naar de gevangenis van Sint-Gillis gebracht, waar hij gisterochtend dood werd aangetroffen in zijn cel. Volgens het parket zijn er momenteel geen elementen die wijzen op moord of zelfdoding. Vandaag werd een autopsie uitgevoerd op het lichaam.

Jo Vanderstraeten was een bekende en graag geziene figuur in Merchtem. Flamboyante advocaat, piekfijn in maatpak, een vlotte en intelligente dandy. In 1982 al - hij was toen amper 23 jaar - werd hij verkozen als raadslid voor de liberalen. Van 1994 tot 2012 was hij schepen. Maar nog voor hij de politiek verliet, in 2007, belandde Vanderstraeten al in moeilijke papieren. Hij raakte verwikkeld in een onfrisse zaak waarbij hij beschuldigd werd van oplichting en verduistering van bewijsstukken. Vanderstraeten, die als advocaat ook bewindvoerder was, zou de bankrekeningen van zijn cliënten hebben geplunderd. De Orde van Advocaten schorste en schrapte hem van de lijst. Kort nadien liep ook zijn huwelijk op de klippen. 

De succesvolle advocaat van weleer werd plots een berooide eenzaat. Jo Vanderstraeten verliet Open Vld en sloot zich aan bij LDD, maar zijn persoonlijke ellende zou hij nooit meer te boven komen. 

“Toffe man”

“Jo was een toffe man waarmee we heel mooie momenten beleefd hebben”, getuigt voormalig burgemeester en partijgenoot Eddie De Block die jarenlang met Vanderstraeten samenwerkte. “Hij leefde als een avonturier, een echte Robin Hood. Hij stak nooit onder stoelen of banken dat hij hoge facturen maakte voor rijke cliënten terwijl hij voor een arme sukkelaar vaak gratis werkte. Jo was een speciale figuur, maar als schepen heeft hij zijn werk altijd naar behoren gedaan.”

“Jo Vanderstraeten was ook een innemend man”, vervolgt De Block. “In de jaren ‘80 waren er twee clans binnen de liberale familie. Jo heeft er toen persoonlijk voor gezorgd dat alle vetes werden bijgelegd en het tot een verzoening is gekomen. Als schepen was hij ook de drijvende kracht achter de nieuwbouw voor onze basisschool De Plataan. Zijn vader had daar altijd les gegeven waardoor die school hem nauw aan het hart lag.”

De voorbije jaren zagen ze Jo Vanderstraeten niet vaak meer in Merchtem. “Ik heb hem in 2012 de laatste keer gezien, bij de installatie van de nieuwe gemeenteraad”, zegt De Block. “Nadien hoorden we altijd dat het niet zo goed met hem ging. Jo raakte aan lager wal. Maar zijn dood had niemand zien aankomen.”
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Philomena Vanderweyen

    Veel sterkte voor de familie.

  • Saadia Sellak

    Zo te lezen achteraf deed de arme man ook goede dingen in zijn leven. Misschien wist hij teveel van andere fraude zaken van zijn rijke cliënten en moest hij maar beter geroyeerd worden.

  • raymond van der craen

    Als hij niet in een ongeval betrokken was geraakt liep die man nog altijd op vrije voeten. Ik vraag mij nu af hoeveel criminelen, dieven en ander onguur tuig loopt als veroordeelde nog rond op vrije voeten? We willen het niet weten of we gaan er niet goed meer kunnen van slapen!