Concordia viert 150ste verjaardag

JARIGE HARMONIE LANCEERT EIGEN DEGUSTATIEBIERTJE 'MADAME JEANNE'

Het bestuur van Concordia heeft een feestjaar voor de boeg.
Mozkito Het bestuur van Concordia heeft een feestjaar voor de boeg.
De koninklijke muziekvereniging Concordia in Merchtem bestaat 150 jaar en dat wordt gevierd met de lancering van een eigen biertje dat de naam 'Madame Jeanne' krijgt. De muzikanten van Concordia beloven van 2015 een feestjaar te maken met tal van concerten en activiteiten.

Concordia werd gesticht in 1865 en was oorspronkelijk een zangmaatschappij met tweehonderd leden. Tijdens die beginjaren werden concerten gegeven waarbij samengewerkt werd met de harmonie Sint-Cecilia. De harmonie verzorgde de muziek, Concordia de zangpartijen. "Maar vijftien jaar na de oprichting van Concordia brak de schoolstrijd los", vertelt feestleider Pieter Vercauteren van Concordia. "In het dorp ontstonden twee kampen. De liberalen verzamelden zich in de harmonie Sint-Cecilia en de katholieken kozen voor Concordia. Omdat onze vereniging daardoor ook veel muzikanten telde, die overgekomen waren van de harmonie, werd beslist om een eigen muziekmaatschappij op te starten."


De eerste dirigent van Concordia was Florimont De Boeck, vader van de bekende componist August De Boeck. "De jonge August De Boeck speelde zelf ook nog mee", weet Pieter Vercauteren. "Ook Jan De Smedt, de vaste tekstschrijver van August De Boeck, was bij Concordia. Na de Eerste Wereldoorlog koos August De Boeck voor de harmonie. Waarom hij precies is overgestapt, hebben we eigenlijk nooit geweten. Vermoedelijk had hij liberale ideeën opgedaan tijdens zijn verblijf in Brussel. Maar we weten dat niet met zekerheid. En iedereen die het kan weten, is intussen al overleden."

De bestuurscommissie van Concordia in 1897.
Mozkito De bestuurscommissie van Concordia in 1897.

Harmonie

In 1936 werd de fanfare omgevormd tot een harmonie, onder leiding van dirigent Jean Frison. Hij kwam om het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog en werd later opgevolgd door Jozef Baeck. "Hij zou meer dan 25 jaar aan het roer staan van Concordia", vertelt Pieter Vercauteren. "In 1976 loodste hij onze maatschappij naar de afdeling 'Uitmuntendheid' van het Provinciaal Muziektornooi van Brabant. Na Jozef Baeck werd Eric Tourné dirigent. Onder zijn impuls hebben we sinds de jaren '80 een eigen muziekconcert georganiseerd en werd de jeugd ook beter geïntegreerd."

Eigen bier

Vandaag telt Concordia tweehonderd leden waarvan er 45 een muziekinstrument bespelen. De 150ste verjaardag wordt op 25 januari in de verf gezet tijdens een academische zitting in het gemeentehuis. Maar nog opmerkelijker: Concordia lanceert, samen met brouwerij den Triest, ook een eigen bier. Het degustatiebier heet 'Madame Jeanne' en die naam verwijst naar de 90-jarige erevoorzitter Jeanne Van Ginderachter, de enige dochter van brouwer Jozef Van Ginderachter die in Merchtem bekend staat als 'Den Baard'. Van Ginderachter was baas van de brouwerij Ginder Ale en was burgemeester van 1934 tot 1959.