"Niemand verdient dit meer dan hij"

Maarten Mast volgt volksfiguur Eddie De Block op in Merchtem

De nieuwe burgemeester Maarten Mast in zijn apotheek.
Mozkito De nieuwe burgemeester Maarten Mast in zijn apotheek.
Tranen van geluk rolden zondagavond over de wangen van vele Brussegemnaars. Maarten Mast, de apothekerszoon die in 1989 op amper 11-jarige leeftijd zijn beide ouders verloor in een verkeersongeval, wordt de nieuwe burgemeester. "Niemand, maar dan ook niemand die dit zo hard verdient als hij."

De nieuwe burgemeester, die intussen ook een eigen apotheek heeft en een gezin met drie kinderen stichtte, relativeert de emoties. Maar het laat hem evenmin koud. "Iedereen heeft zijn problemen, zijn eigen verhaal", klinkt het. "Dat is bij mij niet anders geweest. In 1989 maakten mijn ouders een reis naar Congo. Mijn vader had er twee jaar eerder een apotheek opgestart om er de plaatselijke bevolking op te leiden. Ze wilden die realisaties eens ter plaatse gaan bekijken, maar op de heenreis — tussen de luchthaven van Kinshasa en de apotheek — zijn ze verongelukt. Wat er precies gebeurd is, weten we eigenlijk nog altijd niet. Ik was 11 jaar, mijn zus 14. Plots waren we weeskinderen."

De ouders van Maarten hadden een testament opgesteld, en zijn grootvader werd voogd. "We werden opgevoed bij een nonkel en tante in Muizen, bij Mechelen. Nonkel was een broer van mijn moeder, tante een zus van mijn vader. Ze waren langs beide kanten familie. Daar zijn mijn zus en ik tien jaar grootgebracht. Maar ik keerde altijd terug naar Brussegem voor mijn vrienden. En ik heb ook altijd gezegd dat ik zou terugkeren om de apotheek van mijn vader over te nemen."

Student/apotheker

En zo geschiedde. In 1999 keerde Maarten Mast terug naar Brussegem. "Ik studeerde nog aan de universiteit toen ik de apotheek overnam", vertelt hij. "Dat was geen gemakkelijke periode en misschien was dat allemaal ook niet zo slim. (lacht) Eerst heb ik een apotheker aangeworven en nadien — toen ik mijn diploma behaald had — ben ik zelf in de zaak gaan staan."

Straks combineert hij zijn apotheek ook met de burgemeesterssjerp. "Ik moet een monument als Eddie De Block opvolgen, en dat is niet simpel. Je kan hem veel verwijten, maar nooit zal Merchtem nog een burgemeester hebben die zo voor zijn dorp leefde als hij. Mij wacht dus een zware taak. Maar ik voel me gesteund door Eddie en Maggie, en die ervaring is echt wel een luxe."

Hoe ouder ik word, hoe pijnlijker het is om mijn ouders te missen

Maarten Mast

Een lidkaart van Open Vld heeft hij nog niet. "Ik ben altijd onafhankelijk gebleven, ook al heeft men mij zo'n lidkaart al eens voorgesteld. (lacht) Maar voorlopig zie ik er het nut niet van in. Trouwens, mijn vader Jef Mast was een super sociale man die ooit Agalev — de voorloper van Groen — opgericht heeft. Hij was hier in 1988 ook de eerste verkozene voor die partij. Helaas heeft hij maar drie gemeenteraden mogen meemaken."

Aan zijn ouders denkt hij nog vaak. "Hoe ouder ik word, hoe pijnlijker het is om hen te moeten missen. Ook bij intense momenten als in het voorbije weekend. Zaterdag — daags voor de verkiezingen — ben ik nog naar het graf van mijn ouders getrokken om een bloemetje neer te zetten. Mensen vinden dat misschien belachelijk of stom, maar zo'n moment geeft mij kracht. (stil) Ik heb geleerd dat, hoe goed mensen het ook met je voor hebben, je er eigenlijk altijd alleen voor staat. Maar als je daar doorheen komt, maakt dat je alleen maar sterker en kan je alles aan."
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.