West-Vlaamse gouverneur wil niet dat er nog alcohol verkocht wordt langs snelwegen in Vlaanderen

In Rekkem werd met een alcoholcontrole de start gegeven van de 'Verkeersveilige Week en Nachten'.
Hans Verbeke In Rekkem werd met een alcoholcontrole de start gegeven van de 'Verkeersveilige Week en Nachten'.
De West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé pleit voor een totaalverbod op de verkoop van alcohol in shops bij tankstations langs de autosnelwegen in Vlaanderen. “Wat daar over de toonbank gaat, wordt meestal gedronken tijdens het rijden. Dat is onverantwoord.”

In het West-Vlaamse Rekkem is vanavond de start gegeven van de ‘Verkeersveilige Week en Nachten’ waarbij vanaf vandaag tot en met volgend weekend extra verkeersacties worden gehouden. De focus bij die controles ligt vooral bij alcohol. West-Vlaanderen is in ons land al jaren de slechtste leerling van de klas als het gaat over alcoholmisbruik in het verkeer. 

Gouverneur Carl Decaluwé wil niet dat er nog langer alcohol verkocht wordt in shops bij tankstations langs de snelwegen.
Florian Van Eenoo photonews Gouverneur Carl Decaluwé wil niet dat er nog langer alcohol verkocht wordt in shops bij tankstations langs de snelwegen.

“We zetten nochtans hard in op sensibilisering en controleacties”, zegt gouverneur Carl Decaluwé, “en zullen dat ook blijven doen. Ik pleit op dat vlak voor een nultolerantie. En hardleerse overtreders moeten strenger aangepakt worden, bijvoorbeeld door het sneller opleggen van een alcoholslot.” 

Volgens Decaluwé mag ook de impact van de verkoop van alcohol langs autosnelwegen niet onderschat worden omdat die vaak bedoeld is om te verbruiken tijdens het rijden. “Dat is nog straffer dan thuis of op restaurant drinken en dan de baan opgaan”, zegt de gouverneur. “Wie gedronken heeft, moet zorgen dat hij of zij een bob heeft die zorgt voor een veilige thuiskomst. Een taxi bellen, is ook een mogelijkheid maar die zijn vaak duur. Het zou daarom een goed idee zijn, mocht de overheid fiscale stimulansen lanceren, bijvoorbeeld in de vorm van taxicheques.”

In Rekkem werden vanavond tientallen auto's aan de kant gezet, in het kader van een alcoholcontrole.
Hans Verbeke In Rekkem werden vanavond tientallen auto's aan de kant gezet, in het kader van een alcoholcontrole.41 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Joost Schets

  In Frankrijk is dit al jaren van toepassing, zet de kat niet bij de melk

 • mieke jansens

  waarom moete de ene altijd boeten voor het wangedrag van de andere?

 • Nicole van de Sompel

  Het ambt van gouverneur afschaffen zal tevens een grote besparing zijn. Wat verkoop van alcohol betreft gewoon hanteren van nultolerantie zoals in de landen in N.Europa

 • Gerrit Caluwaert

  Wat een onzin. Je hebt een ganse dag hard gewerkt. Bent stikop. Je stopt even ergens voor een broodje en een biertje dat je dan thuis voor de tv lekker kan verorberen. Regelneverij ten top

 • LUC CARLIER

  Goe bezig! Straks zitten we toch met zn allen thee te slurpen...