Stijn scoort als meubelmaker

ENIGE WEST-VLAAMSE LAUREAAT 'AMBACHT IN DE KIJKER'

Stijn Sioen aan het werk in zijn atelier.
Foto Xavier Coppens Stijn Sioen aan het werk in zijn atelier.
Stijn Sioen (31) maakt in zijn eentje salons op maat vanaf de schets tot het afgewerkt product. Daarom werd de Menenaar geselecteerd als een van de tien laureaten van Ambacht in de Kijker 2015. Hij is de enige West-Vlaming uit bijna 200 inzendingen.

Stoffering Sioen is een bescheiden eenmanszaak. Ze zit verscholen achter een rijhuis in de drukke Bruggestraat in Menen.


Het typeert het bescheiden karakter van vakman Stijn Sioen. Toch heeft hij de voorbije maanden geleerd dat hij zijn mooi werk best toont aan de buitenwereld.


Dat vakwerk levert meteen een erkenning op. Uit 193 inzendingen is hij één van de tien Belgische laureaten geworden van de wedstrijd Ambacht in de Kijker. Stoffering Sioen is de enige West-Vlaamse laureaat. Vanaf september gaat een jury op zoek naar de winnaar van 2015.


"Die bescheidenheid heb ik mee van mijn vader Dirk. Dankzij hem heb ik meubels en salons leren bekleden in Heuvelland, waar ik opgroeide. Mijn vader deed dat sinds 1978 in bijberoep en bleef altijd in alle luwte werken. In 2000 startte hij zijn eigen zaak Stoffering Sioen", zegt Stijn, die de activiteiten nu heeft overgenomen van zijn vader.


Sinds oktober werkt hij fulltime in zijn bescheiden, maar ruim atelier en doet veel meer dan het herbekleden van meubels. Hij blijkt een echte vakman, maakt salons op maat en doet dit helemaal in zijn eentje. "Ik ga langs bij de klant en meet alles op. Daarna maak ik een 3D-tekening, teken vervolgens de patronen uit, maak het karkas van de zitmeubel, versnijd en stik het leder en bekleed het hele meubel. In grote meubelzaken wordt die taak verdeeld over zes verschillende jobs."

Betaalbaar

Stijn Sioen kan zo de handgemaakte producten betaalbaar houden. "Ik wil alleen niet besparen op materiaal. De kwaliteit van mijn product moet degelijk zijn, maar investeren in een website door een externe firma wil ik niet. Dus heb ik mijn eigen website gemaakt. Evenmin wil ik een toonzaal inrichten. De klanten krijgen wel foto's te zien van mijn realisaties en 3D-tekeningen vooraleer ik het meubel maak."


Het duurt gemiddeld anderhalve maand eer de vakman klaar is met een salon. "Meestal hebben de klanten wel al een salon zodat ze wel wat geduld hebben. In een meubelzaak moet je tegenwoordig ook wel enkele weken wachten. Behalve salons op maat zorg ik ook voor autobekeding bij oldtimers en klassieke herbekleding."


Via Facebook en zijn website www.stofferingsioen.be toont hij het resultaat van zijn werk. Als laureaat krijgt hij een bedrijfsfilmpje cadeau en extra reclame op de website www.ambachtindekijker.com.