Rolstoelgebruikers kunnen voortaan 's avonds en tijdens weekend liftbus huren

Tijdens de Wieltjesfeesten mochten rolstoelgebruikers de lift en het gebruik van de wagen even testen.
Foto XCR Tijdens de Wieltjesfeesten mochten rolstoelgebruikers de lift en het gebruik van de wagen even testen.

Menen is de eerste West-Vlaamse stad die een liftbus uitleent voor mensen met een beperking. Het principe van het autodelen is al ingeburgerd, maar Menen gaat nu voor een extra service en leent 's avonds en in het weekend een van drie liftbussen uit aan mensen met een fysieke beperking. De vraag werd twee jaar geleden gesteld door OCMW-raadslid Frederik Vandamme (CD&V). "Ik merk dat mensen met een beperking en rolstoelgebruikers veel meer thuis blijven. Nochtans moeten zij ook de kans krijgen om 's avonds eens weg te gaan", vindt Vandamme.

Voortaan kan het dus met een van de drie liftbussen. "Overdag wordt de bus gebruikt door ons personeel, maar 's avonds en in het weekend is de bus vrij. Onze wagen heeft bovendien een lift en is dus geschikt voor rolstoelvervoer. We werken samen met Cambio autodelen voor de installatie van de software", vertelt OCMW-voorzitter Renaat Vandenbulcke (N-VA).

De boordcomputer kost drieduizend euro en daarnaast is er een jaarlijkse onderhoudskost van duizend euro. "Met een minimale investering kunnen we onze dienstverlening ferm uitbreiden", vindt ook Jurgen Wastyn van het OCMW. "Concreet kunnen gebruikers de wagen huren in de week vanaf 19 uur en het hele weekend. Naast lidgeld en een waarborg wordt een bedrag per kilometer en per gebruiksuur betaald."

Wie de bestelwagen wil huren, kan online reserveren of contact opnemen met dienstencentrum Allegro. Het OCMW organiseert op dinsdag 12 september een infomoment om 18.30 uur in Allegro. (XCR)