Rekkem tijdens WOI leeft verder in boekvorm

Een deel van de werkgroep met Roos Wullaert, Jacques Dufourmont, Marc Pyncket en Jaak Rosseel.
Xavier Coppens Een deel van de werkgroep met Roos Wullaert, Jacques Dufourmont, Marc Pyncket en Jaak Rosseel.
De voorbije twee jaar heeft een werkgroep ‘Rekkem tijdens WOI’ opnieuw in kaart gebracht. Na een tentoonstelling, evocatie- en herdenkingsweekend werden alle foto’s, info, teksten, historische achtergrond nu in boekvorm gegoten.
Rekkem Plaats tijdens WOI.
Xavier Coppens Rekkem Plaats tijdens WOI.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het grensdorp Rekkem niet gebombardeerd, maar het dorp werd wel bezet door de Duitsers. Hoe de bewoners die vier jaar beleefd hebben én hoe Rekkem eraan toe was voor 1914 wordt in boekvorm voorgesteld. “Ons opzet was om een evocatieweekend te organiseren. Meteen kwam de vraag om al ons opzoekingswerk te bundelen. En dus hebben we met de werkgroep alle teksten, foto’s, en historische informatie gebundeld in boekvorm. Het wordt een boek om te doorbladeren met veel kaarten, foto’s en weetjes over Rekkem tijdens WOI”, vertelt historicus Mark Pyncket. 

Verschillende delen

Het boek beschrijft in deel een het leven voor 1914. Daarna is er de periode tijdens de wereldoorlog. “Die info hebben we vooral gehaald uit de tentoonstelling die we in augustus hebben opgesteld. Daarna komen de evocaties aan bod. Alle teksten én foto’s die we verzameld hebben, staan in het boek”, aldus Pyncket. Zowat 120 medewerkers leverden een bijdrage. Het boek eindigt met de herdenking van eind oktober waar scholen, jeugdverenigingen en de plaatselijke harmonie hebben aan meegewerkt. 

De komende dagen krijgen alle Rekkemnaars een infofolder in de bus. Het boek zelf telt 128 bladzijden, en kost 20 euro. Rekkemnaar Rik Claus zorgde voor de vormgeving. Het boek ‘Rekkem Toen’ zal net voor Kerstmis kunnen afgehaald worden. Het boek kan via www.rekkemtoen.be besteld worden. 

Zo zal de kaft van het boek eruitzien.
Xavier Coppens Zo zal de kaft van het boek eruitzien.
Een van de evocaties van augustus in Rekkem.
Xavier Coppens Een van de evocaties van augustus in Rekkem.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.