Nederlanders riskeren 30 en 15 jaar cel voor roofmoord in Menen

De Nederlander Andreas Wijnands tijdens de behandeling in eerste aanleg.
Lieven Samyn De Nederlander Andreas Wijnands tijdens de behandeling in eerste aanleg.
Een 55-jarige Nederlander riskeert in het Gentse hof van beroep 30 jaar cel voor de dood van Stefaan Bekaert (41) uit Menen. Hij kreeg in eerste aanleg een celstraf van 20 jaar. Zijn ex-echtgenote die de vrijspraak kreeg riskeert nu ook een celstraf van 15 jaar. “Ik heb er niks mee te maken, ik heb hem enkel tweemaal gestoken”, zegt de Nederlander.

Het voormalige Nederlandse koppel stond terecht in het Gentse hof van beroep voor de dood van Stefaan Bekaert (41) op 29 januari 2014 in de woning van Stefaan in de Bruggestraat in Menen. Daarna gingen ze er met zijn wagen en bankkaart vandoor. Het koppel en hun 16-jarige zoon waren Stefaan, die zij kenden als Eric, in de spirituele gemeenschap Hare Krishna in Durbuy tegen het lijf gelopen. Ze waren op de dool vanuit Nederland en hadden geen dak boven het hoofd. Stefaan Bekaert bood hen aan naar Menen te komen. Maar na een verblijf van ongeveer een maand kwam het tot een ruzie. 

Omdat Stefaan hen op een diefstal had betrapt of omdat er sprake was van aanranding door Stefaan op de zoon, dat bleef onduidelijk. “Eric probeerde in de badkamer mijn zoon aan te randen”, verklaarde Andreas Wijnands tijdens het proces. “Ik hoorde geroep en kwam tussen. Daarbij gaf ik Eric één messteek, ik gaf hem nog een tweede maar daarbij ben ik niet zeker of ik hem raakte. Daarna vertrok ik samen met mijn zoon met de trein naar Tilburg.” Hoe het kwam dat het slachtoffer dan veertien messteken opliep en uiteindelijk meer dan een maand later gewikkeld in een tapijt op de zolder werd teruggevonden, wist hij niet. Adriana K. zat twee jaar in de cel maar werd in april 2016 vrijgelaten. Zij bleef volhouden dat ze op de dag van de moord ’s ochtends al was teruggekeerd naar Nederland. 

Stefaan Bekaert.
JVK Stefaan Bekaert.

Voor de procureur-generaal was de zaak duidelijk, hij vorderde 30 jaar voor roofmoord voor Wijnands en 15 jaar voor zijn ex, als ze schuldig bevonden wordt aan roofmoord. “Het was een gruwelijke moord, veertien messteken in totaal. In zijn nek, gelaat en zelfs door zijn neus. De man is gestikt in zijn eigen bloed. Ze hebben erna heel goed schoongemaakt, want er was bijna niks te vinden van bloedsporen. Zijn ex moet sowieso iets gezien hebben of geholpen hebben met de diefstal van de wagen” Wijnands maakte al rumoer bij de behandeling in eerste aanleg, vandaag was het niet anders. “Ik heb goed schoongemaakt? Ik heb nog nooit gekuist in mijn leven! Ik heb hem niet vermoord, mocht ik dat gedaan hebben zou ik er een ‘crime passion’ van kunnen maken. Laat maar een nieuw onderzoek komen, je zal zien dat ik gelijk heb”, schreeuwde hij uit. De moeder van Stefaan hoopte toch om in beroep de waarheid te horen. “Ik wil enkel de waarheid weten”, zegt ze. “Adriana is ook een moeder, zij heeft nog haar kinderen, ik niet. Van moeder tot moeder, vertel me wat is er gebeurd?” Waarop K. antwoordde, “Dit is de waarheid, soms is het gewoon moeilijk te geloven. Ik vind het erg dat u uw zoon kwijt bent, maar ik heb er niks mee te maken. Uitspraak op 16 november.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.