Leerlingen solliciteren voor het eerst bij recruiters van topbedrijven: “Ik ben content met 1200 euro netto”

Jobbeurs Menen - Victor Caveye studeert volgend jaar gewoon verder
Maxime Petit Jobbeurs Menen - Victor Caveye studeert volgend jaar gewoon verder
Voor de 11de keer op rij organiseerden het VTI Sint-Lucas en Sint-Joris Menen in samenwerking met Auxilios een jobbeurs voor de leerlingen van het 6de en 7de jaar. Dat project kadert in de voorbereiding van de schoolverlaters op de stap die ze zullen zetten naar het arbeidsveld.

“Heel wat leerlingen studeren nog verder maar toch vinden we zo’n sollicitatieoefening bij rekruteerders van bedrijven uit de omgeving zeer belangrijk”, zegt directeur van het VTI Ivan Delaere.

30 bedrijven zakten dinsdagnamiddag af naar het CC De Steiger om de meer dan 200 leerlingen van het 6de en 7de jaar van beide scholen voor een sollicitatiegesprek te ontvangen. “De bedoeling van de bedrijven is niet in de eerste plaats om op die namiddag effectief te gaan rekruteren”, benadrukt Delaere. “De hoofdbetrachting blijft pedagogisch: leerlingen de kans geven om te leren solliciteren. Natuurlijk heerst er schaarste op de arbeidsmarkt en dus willen bedrijven zich graag profileren. intussen kunnen ze ook wel namen noteren van potentiële werkkrachten voor de toekomst. Het is dus zowel voor leerlingen als voor bedrijven een win-win situatie.”

Recruiter Barbara Casier van Ceratec in Ploegsteert hoopte om op de jobbeurs ook de o zo gewilde technische profielen te vinden. “Momenteel stellen we al zo’n 650 mensen tewerk maar er zijn zeker nog een 15-tal openstaande vacatures voor vooral elektriciens, projectleiders en programmeurs. Zeer gegeerde profielen en dus ben je als bedrijf ergens verplicht om enigszins mee te gaan met de financiële eisen van de potentiële werknemer. Maar wij proberen de mensen vooral te overtuigen met andere zaken. Zo zijn we nog een familiebedrijf dat zeer toegankelijk is en waar werknemers tijd hebben om bij te leren en om zelf initiatief te nemen.”

Het valt op hoe weinig leerlingen effectief op zoek gaan naar een job op de beurs. Victor Caveye (17) uit Geluwe is ook nog niet aan het echte werkleven toe. “Met mijn diploma boekhouden-informatica op zich kan ik niet zoveel aanvangen. Daarom ga ik volgend jaar voor mijn Bachelor Toegepaste Informatica in Gent. Ik hoop om op termijn ergens in een groot bedrijf als systeembeheerder aan de slag te kunnen. De sollicitaties op zich vandaag vond ik niet moeilijk als is het wel wennen in het begin. De recruiters hebben mij niet gevraagd hoeveel ik als starter zou willen verdienen, maar 1200 euro netto zou ik al mooi vinden. Als het maar genoeg is om van te leven.”

François Degand uit Menen is wel klaar om zich na dit schooljaar in het werkleven te storten. De 18-jarige scholier logistiek uit het Sint-Joris heeft er op de beurs net een lange sollicitatie bij Clarebout Potatoes opzitten. “Ja, ik zou het wel zien zitten om daar als magazijnier aan de slag te gaan”, zegt hij. “Maar eerst zal ik mijn stage doen bij sanitair Dupont. Als dat meevalt dan zou ik daar liever blijven. Over loon heb ik nog niet echt nagedacht, toch lijkt 12 à 13 euro per uur  me wel fair.”

Jobbeurs Menen - Sollicitant Jelle Beghein
Maxime Petit Jobbeurs Menen - Sollicitant Jelle Beghein
Jobbeurs Menen
Maxime Petit Jobbeurs Menen
Jobbeurs Menen - Rekruteerder Barbara Casier van Ceratec
Maxime Petit Jobbeurs Menen - Rekruteerder Barbara Casier van CeratecReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.