DE PARTIJEN DOORGELICHT

MENEN

CD&V

wordt op 14 oktober vermoedelijk de grootste partij. In 2012 behaalden ze acht zetels. Burgemeester Martine Fournier wil geen prognose doen, maar gaat ervan uit dat de partij beloond zal worden en dus winst zal boeken. Ze gaat voluit voor een tweede termijn als burgemeester.

N-VA

ging in 2012 voor het eerst alleen naar de kiezer, na een kartel met CD&V in 2006. De partij profiteerde mee van het nationale succes en haalde in één klap zes zetels. Lijsttrekker Renaat Vandenbulcke wil deze keer stijgen van 17,3 naar 20 procent, al dan niet een beloning met een extra zevende zetel.


Voor de socialisten wordt het een spannende verkiezing.

Sp.a

'verloor' niet alleen alle kopmannen en -vrouwen van 2012, maar de partij moet het ook zonder kartelpartner Groen stellen. Zes jaar geleden werd de partij nipt de grootste, maar toch werd sp.a naar de oppositiebanken verwezen. Gelet op de nationale tendens wordt het een bijna onmogelijke opdracht om de acht zetels van 2012 te behouden. Nieuwe kopman Patrick Roose meent dat er een duidelijke appreciatie is voor de partij.

Open Vld

wacht vermoedelijk weinig veranderingen op 14 oktober. De partij gaat met hetzelfde trio naar de verkiezingen als in 2012. Dat trio - Eddy Lust, Mieke Syssauw en Tom Vlaeminck - mocht de voorbije zes jaar meebesturen. Lust gaat voluit voor winst en hoopt die zesde zetel binnen te halen. Hij heeft ook persoonlijke ambities en is bijzonder strijdvaardig om de burgemeesterssjerp te pakken.


Ook voor

Groen

wordt het een spannende verkiezing. De partij gaat voor het eerst met een volledige lijst naar de gemeenteraadsverkiezingen. In 2012 behaalde de partij één zitje in kartel met sp.a. Zes jaar eerder slaagde Groen er niet in één zitje te halen. Nu is de ambitie groot met het behalen van drie zetels. Volgens Groen is deelname aan het bestuur mogelijk bij winst van drie zetels.

PVDA

komt voor het eerst op in Menen. In 2012 kwam de partij op als Open Stad, een afscheuring na een interne ruzie met sp.a. Gemeenteraadslid Rudy Nuytten voor Open Stad duwt de lijst en voormalig voorzitter van Open Stad Mieke Vandriessche staat op nummer twee. De partij gaat met een onvolledige lijst van zestien kandidaten naar de verkiezingen. Lijsttrekker Peter Degand beseft dat het niet eenvoudig wordt om een zetel te halen. "Het wordt erop of eronder."


Tot slot is er nog

Vlaams Belang

, dat met lijsttrekker Eddy Vandendriessche naar de verkiezingen trekt. Hij stond in 2012 nog op de lijst van N-VA. Vlaams Belang heeft een onvolledige lijst met slechts negen kandidaten, maar volgens Vandendriessche haalt de partij makkelijk minstens één zetel.