"Oorlog treft mensen, aan beide zijden"

100 JAAR MENEN WALD HERDACHT MET NABESTAANDEN DUITSE GESNEUVELDEN

Er werden bloemen neergelegd bij de graven.
Henk Deleu Er werden bloemen neergelegd bij de graven.
Een paar honderden mensen hebben gisteren WOI herdacht op Menen Wald, de grootste Duitse WOI-begraafplaats van Europa. Het is precies 100 jaar geleden dat de Meense begraafplaats, waar 48.049 Duitse gesneuvelden begraven liggen, werd aangelegd. Familieleden van enkele tientallen van hen woonden de plechtigheid bij.

Bij de aanleg van Menen Wald in 1917 werden er 6.430 soldaten begraven. Na de oorlog werden verschillende Duitse kerkhoven gecentraliseerd, en zo vonden uiteindelijk 48.049 soldaten hun laatste rustplaats in Menen. "Veel van de soldaten die hier begraven liggen, zijn gesneuveld in de Derde Slag om Ieper, beter gekend als de Slag bij Passendale", zegt Meens burgemeester Martine Fournier. "Maar liefst 450.000 soldaten zijn daarbij omgekomen, of gewond geraakt. Die frontlijn die destijds het onderwerp van de slag vormde, is amper opgeschoven. De slag staat daarom symbool voor de zinloosheid van een oorlog."

Onder meer gouverneur Carl Decaluwé, burgemeester Martine Fournier, minister Steven Vandeput (Defensie) en Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans waren aanwezig.
Henk Deleu Onder meer gouverneur Carl Decaluwé, burgemeester Martine Fournier, minister Steven Vandeput (Defensie) en Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans waren aanwezig.

Gedicht

Luca Degreef en Zoellffija Kotikov, twee leerlingen van het zesde middelbaar van de Grenslandscholen campus Menen, mochten een zelf geschreven gedicht over de oorlog voordragen. "Het was bijzonder dat ons gedicht uitgekozen werd, en we dit mochten doen. Het is belangrijk dat we blijven stilstaan bij de gevolgen die de oorlog heeft gehad."

Henk Deleu

Boodschap

Duitse nabestaanden van gesneuvelden waren ook uitgenodigd op de herdenking. "Elk leven dat verloren gaat in een oorlog, is er één te veel", zo omschrijft William Atkinson het. "We vinden het belangrijk om de soldaten van alle landen te herdenken." Hij was een van de 80 soldaten van het Nieuw-Zeelandse leger die de herdenking bijwoonden. "De oorlog heeft het leven van veel soldaten gekost, aan beide zijden van de frontlijn", zegt Fournier. "Oorlog treft vooral mensen, ouders en kinderen van gesneuvelde soldaten. Dat is een boodschap die we de volgende generaties moeten bijbrengen."


"Wij wilden er vandaag graag bij zijn", vertellen Jaak Lecluyse en Mieke Vandeputte uit Geluwe. "De Grote Oorlog is een ingrijpend deel van onze geschiedenis. Het is belangrijk dat we die blijven herdenken. Wie het verleden niet kent, begrijpt de toekomst niet."


De familieleden van enkele tientallen Duitse nabestaanden daagden op om het graf van hun familie te bezoeken. Een emotionele gebeurtenis. "Ik kom om eer te betuigen aan mijn nonkel, Theodor Szyguda, die hier sneuvelde op 26 september 1917", vertelt Joachim Szyguda. "Het was de broer van mijn grootvader", vertelt Gabrielle Szyguda. "We hebben hem inderdaad nooit gekend. Maar hij was verloofd toen hij meteen na school opgeroepen werd, en we hebben altijd contact gehouden met zijn verloofde." "Kurt Kirsten, die in oktober 2014 sneuvelde, was de broer van mijn vader", zegt Manfred Kirsten. "Ik heb zijn graf al vier keer bezocht, en ik wilde er voor deze bijzondere herdenking zeker bij zijn. Ik heb mijn broer en vader verloren in de Tweede Wereldoorlog. Dat maakt dat ik het extra belangrijk vind dat we stilstaan bij wat de oorlog heeft aangericht."