Ga naar de mobiele website
^ Top

"Hij wou mijn zoon misbruiken"

VERDACHTE ROOFMOORD OP STEFAAN BEKAERT BESCHULDIGT SLACHTOFFER

"Die viespeuk wou mijn zoon misbruiken. Ik heb hem één messteek in de schouder gegeven, maar ik heb hem niet van het leven beroofd." Bij de start van het proces over de roofmoord op Stefaan Bekaert (41) uit Menen gaf de Nederlandse hoofdbeklaagde Andreas W. (54) gisteren een motief voor de steekpartij, maar in één adem ontkende hij de moord.

Arrogant en betweterig. Zo presenteerde Andreas W. zich gisteren voor de drie rechters in Kortrijk bij de start van het proces. Hij wordt er samen met zijn ex-echtgenote Adriana K. (44) van verdacht op 29 januari 2014 Stefaan Bekaert te hebben vermoord in zijn eigen woning in de Bruggestraat in Menen om met zijn wagen en bankkaart aan de haal te kunnen gaan. Het koppel en hun 16-jarige zoon waren Stefaan, die zij kenden als Eric, in de spirituele gemeenschap Hare Krishna in Durbuy tegen het lijf gelopen. Ze waren op de dool vanuit Nederland en hadden geen dak boven het hoofd. Stefaan Bekaert bood hen aan met hem naar Menen te komen. Na een verblijf van ongeveer een maand kwam het tot een ruzie. Waarom dat was, bleef tot nu toe onduidelijk.

De Nederlandse Andreas W. verscheen aangehouden voor rechter. Hij bekende vanmorgen een messteek, maar ontkent dat hij verantwoordelijk is voor de dood van Stefaan Bekaert.
Henk Deleu De Nederlandse Andreas W. verscheen aangehouden voor rechter. Hij bekende vanmorgen een messteek, maar ontkent dat hij verantwoordelijk is voor de dood van Stefaan Bekaert.

14 messteken

"Hij wou mijn zoon misbruiken", klonk het gisteren dan toch bij Andreas W. tijdens een verhoor.


"Ik ben opgekomen voor mijn kind. Ik gaf hem één messteek in de schouder en hij viel van de trap. Mogelijk liep hij nog een tweede messteek op toen hij op zijn eigen mes viel. Maar dat weet ik niet, ik heb niet meer naar hem omgekeken." Hoe het komt dat het slachtoffer dan veertien messteken opliep en uiteindelijk meer dan een maand later gewikkeld in een tapijt op de zolder werd teruggevonden, weet hij naar eigen zeggen niet.


"Toen we vertrokken leefde 'Eric' alvast nog, want hij slingerde ons door het raam nog verwijten naar het hoofd", aldus nog Andreas W. Volgens hem heeft zijn ex al helemaal niets met de dood van de Menenaar te maken omdat ze de ochtend voor de moord door Stefaan zelf terug naar Nederland was gevoerd. Zij is na twee jaar cel in april vorig jaar vrijgelaten en terug naar Arnhem getrokken. Andreas W. zit al sinds april 2014 in de cel. "Al 2,5 jaar wordt mij inzage in het dossier geweigerd. Ik krijg geen eerlijke behandeling", foeterde hij voor de rechter. "Ik zit al meer dan drie jaar in de cel voor één messteek!" Hij stuurde de avond voor het proces zijn advocaat wandelen en nam een andere onder de arm.

Ook de ouders van Stefaan Bekaert waren er.
Henk Deleu Ook de ouders van Stefaan Bekaert waren er.

Belogen

Op de rechtbank waren de ouders van Stefaan, Roland en Christine, aandachtige volgers. Ook zij hoorden de beschuldiging over misbruik. "Dat geloven we niet", klinkt het overtuigd. "Stefaan kan zich niet meer verdedigen natuurlijk. Hem beschuldigen, is dan gemakkelijk. Stefaan was naïef, dat wel. Maar aan misbruik zou hij zich nooit bezondigen! Hij is het slachtoffer geworden van zijn eigen goedheid. We hebben hem rond Nieuwjaar nog afgeraden om die Nederlanders onderdak te geven. Omdat hij al meerdere keren belogen en bedrogen was geweest." Op 15 november gaat het proces écht van start. De ondertussen meerderjarige zoon van het Nederlandse koppel verklaarde tijdens het onderzoek dat zijn vader wél met de moord te maken had. Zelf blijft hij buiten schot, omdat hij toen nog minderjarig was. Nederland weigerde steeds hem uit te leveren, zelfs niet voor een verhoor. "Schandalig. Mogen minderjarige Nederlanders bij ons dan ongestraft moorden?", vragen Roland en Christine zich af.

Meer over


Meld een bug