"Eindelijk mijn eigen klasje"

NA 18 JAAR VOL INTERIMS HEEFT JUF JOKE ZEKERHEID

Juf Joke is dolblij met haar kleuters en haar eigen klasje.
Maxime Petit Juf Joke is dolblij met haar kleuters en haar eigen klasje.
Na achttien jaar van interimopdracht naar interimopdracht te hoppen, heeft Joke Dehaeze uit Menen voor het eerst als vastbenoemde leerkracht twee jaar na elkaar hetzelfde klasje. "Ik ben dol op mijn job, maar als ik vooraf had geweten welke weg nog voor me lag, had ik wellicht iets anders gekozen", zegt ze.

In het onderwijs is het niet makkelijk om aan vast werk te raken, daar is Joke Dehaeze het levende bewijs van. Ze studeerde in 1999 af als kleuterleidster. "Na mijn studies in Brussel mocht ik meteen aan de slag in een school in Sint-Agatha-Berchem, waar ik stage had gelopen." Het was meteen de school waar ze de eerste jaren het langst zou blijven, maar liefst twee jaren na elkaar.


Intussen neemt Joke er het plakboek bij van alle klasjes, die ze tijdens haar carrière onder haar hoede had. "Eerlijk, ik kan het niet meer uit mijn hoofd. Het zijn er te veel."


Aan de hand van foto's somt Joke 14 verschillende scholen op. "En dat zijn nog scholen, waar ik verschillende maanden aan de slag kon. De scholen waar ik maar een korte interim deed, soms zelfs maar een halve dag, heb ik niet bijgehouden."


In Menen, Beselare, Geluwe, Komen, Ledegem, Waregem, Wervik, Lauwe, Rekkem,... Joke stond er overal al in de klas. "Ik word heel vaak aangesproken door kinderen die me nog herkennen, maar vaak moet ik toegeven dat ik hén niet meer kan plaatsen. Ze zien er natuurlijk ook helemaal anders uit dan toen ze nog kleuters waren."


De scholen waar Joke aan de slag was, waren zeker niet ontevreden over haar werk. "Ik kwam er gewoon het laatste bij, en dus moest ik als eerste weg wanneer de school minder uren toegewezen kreeg op basis van het aantal leerlingen voor het volgende schooljaar."


De brieven die Joke elke zomer rondstuurde, zijn niet meer bij te houden. "De onzekerheid begon al in de paasvakantie te knagen. Iemand die niet in het onderwijs staat, kan dat niet vatten. Altijd die onzekerheid en jezelf moeten verkopen... Overal weer van nul beginnen. Een toekomst opbouwen met een gezin is niet evident zonder zekerheid."

Ontmoedigd raken

Toch heeft Joke nooit aan stoppen gedacht. "Ik ben gemaakt om kleuterleidster te zijn. Ik knutsel graag en ben gek op kinderen. Het is fantastisch om hun vooruitgang te zien. Kleuterleidster is het pad dat ik gekozen heb, maar als ik vooraf had geweten welke lange weg nog voor me lag, was ik er wellicht niet aan begonnen. Het is heel jammer dat gemotiveerde mensen zo ontmoedigd worden en misschien zelfs voor een andere branche kiezen."


Dit schooljaar was het echter anders. Joke kon zorgeloos uitkijken naar de nieuwe start. Ze is vastbenoemd én mag voor het tweede jaar op rij het tweede kleuterklasje van GBS Barthel in Rekkem begeleiden. "Ik heb in het verleden ook al twee jaar na elkaar in dezelfde klas mogen staan, maar nu is het voor het eerst sinds ik vast benoemd ben. Dat geeft toch wel een goed gevoel."