"Buren hoeven niet te vrezen voor overlast"

SCHIPPERSWEEKEND VERHUIST VOOR DERDE KEER NAAR HOEVE DELAERE

Op deze grasvlakte komt het Schippersweekend. De last voor de buren wordt tot een minimum herleid.
Xavier Coppens Op deze grasvlakte komt het Schippersweekend. De last voor de buren wordt tot een minimum herleid.
De 33ste editie van het muziekfestival 't Schippersweekend van dit weekend verhuist naar het grasplein voor de jeugdsite Hoeve Delaere. "Buren hoeven niet te vrezen. We zorgen voor meer security, voor permanente politiebewaking en alle invalswegen worden afgezet met betonblokken. En dat kost ons helaas meer geld", weet voorzitter Bert Knockaert.

Een muziekfestival in je achtertuin? Weinig buren zijn vragende partij, maar de meesten ondergaan het als er niet al te veel overlast bij komt kijken. Vandaag wordt de groene weide voor jeugdsite Hoeve Delaere ingepalmd door de vrijwilligers van 't Schippersweekend. Zij hebben twee dagen nodig om de festivalweide op te bouwen. "Vorige week hadden we een tweede bewonersvergadering. Van de dertig buren die opdaagden, was er slechts één die tegenspartelt", zegt voorzitter Bert Knockaert.

Betonblokken

Het is de man die fel van leer trok van zodra hij hoorde dat het Schippersweekend zou verhuizen van de parking voor de sporthal naar Hoeve Delaere. Hij nam het voortouw en uiteindelijk werden 38 bezwaren ingediend.


Het bestuur ligt daar niet zo wakker van. "Kijk, in al die jaren hebben we nog nooit voor overlast gezorgd. Altijd treden we in overleg met de buurt, ook nu weer. Zo is er overeengekomen dat er constante politiebegeleiding zal zijn van zeven agenten. Daarnaast komt er extra security en de drie invalswegen worden versperd met betonblokken. Die blokken moeten we plaatsen omwille van de terreurmaatregelen en die kosten moeten we zelf ophoesten."

Betere locatie

De verhuis komt er omdat er werken zijn aan de sporthal. "Maar eerlijk? Hier zullen we beter zitten. Er is meer groen en meer ruimte. En de gebouwen van Hoeve Delaere mogen we ook gebruiken. Naast het podium komen er enkele gezellige foodtrucks en een lounge. Inkleding is nu eenmaal belangrijk geworden op een festival", gaat Knockaert verder. Op de festivalweide staan voetbaldoelen en zelfs een speeltoestel, maar die staan blijkbaar niet in de weg. "Op zaterdag verhuist de fancy fair van de Plaats naar het festivalterrein. Van het speeltoestel maken we handig gebruik voor de kinderanimatie. Na overleg met de drie lagere scholen (Ter Molen, De Wonderwijzer en De Stap, red.) gaan we zelfs een volledig kinderdorp bouwen."


Geen onbelangrijk detail: ook dit jaar staan er heel wat straffe namen op de affiche met Kraantje Pappie en Ertebrekers op vrijdag, Equal Idiots en Blaudzun op zaterdag en Green Onions en André Brasseur op zondag. De kaartenverloop doet vermoeden dat vooral vrijdagavond een topper zal worden.