"Beloning voor jarenlange discipline"

QUINTEN RAMACKER (18) NEEMT DEEL AAN WK SCHAKEN IN RUSLAND

Quinten Ramacker uit Menen was amper vier jaar toen hij de kneepjes van het schaken leerde van zijn vader. Veertien jaar later bereikt hij het hoogst mogelijke: deelname aan het WK in Rusland. "Zelfs ik kan al drie jaar niet meer winnen tegen mijn zoon. Zo goed is hij geworden", lacht vader Nico. "Maar dat zeg ik niet graag luidop."

Ze zijn erg gering, de jongeren uit West-Vlaanderen en bij uitbreiding in het hele land die schaken op hoog niveau. De meeste jongeren passen als ze urenlang op dat schaakbord hun hersenen moeten pijnigen. En als ze het al graag doen, dan houden de meesten dat geen jaren lang vol.

Quinten Ramacker behoort tot de uitzonderingen én tot de top van ons land. Drie maal Vlaams kampioen én dit jaar tweede in het Belgisch Kampioenschap.

"Mijn tegenstrever uit Wallonië weet mij te kloppen, maar voorts is er weinig tegenstand in België. Waarom ik me graag urenlang concentreer op dat schaakbord? Ik zou het niet weten, want ik weet van niet beter. Ik schaak al van mijn vierde. Schaken, intens trainen, tornooien spelen in binnen- en buitenland, het is een groot deel van mijn leven", reageert Quinten net voor zijn vertrek.

Gisterenmorgen is Quinten op het vliegtuig richting Rusland gestapt, samen met enkele andere Belgen en twee trainers. Na de openingsceremonie van woensdag starten de eerste wedstrijden donderdagmorgen. Vader Nico leerde schaken op zijn dertiende. "Te oud als je wil meedoen aan de top. En dus leerde ik mijn zoon al schaken op zijn vierde. Ik bleef winnen tegen hem tot zijn vijftiende. Ik zeg het niet graag, maar ik kan al drie jaar niet meer winnen van mijn zoon", lacht Nico. "Ah, hij verdient het om deel te nemen aan het WK. Het is de ultieme beloning voor vele jaren discipline en inzet."

Geen traditie

In België vallen de resultaten nochtans tegen in vergelijking met het buitenland.

"Ons land kent geen traditie als schaakland. In West-Vlaanderen zijn er amper degelijke en grote clubs. Je moet al naar Oostende of Brugge trekken. Zelf ben ik aangesloten bij de Oost-Vlaamse club in Wetteren. Ik speel gemiddeld om de veertien dagen een tornooi in Wetteren. Soms schaak ik op vrijdagavond wel eens in de kleinere club in Wervik."

Vroeg in bed

Quinten zal ruim twee weken weg zijn van thuis en dus ook zijn lessen missen in het laatste jaar in het Sint-Aloysiuscollege in Menen. "In augustus en begin september heb ik me keihard voorbereid, want het wordt een zwaar WK. In mijn reeks zijn er 57 kandidaten. Volgens de statistieken zou ik pas 47ste worden, maar gelukkig moet elke wedstrijd nog gespeeld worden. Er zijn elf rondes. Als je weet dat een wedstrijd gemiddeld drie tot zes uur duurt, dan worden het lastige dagen in Rusland. Tijd om de bloemetjes buiten te zetten, is er helaas niet. Voor elke wedstrijd wil ik mijn hoofd leegmaken, even naar buiten gaan of wat sporten. En elke avond vroeg in bed, zodat ik fris aan iedere wedstrijd kan beginnen. Een goede conditie is een must om het elf dagen vol te houden." Het WK ziet Quinten als een fantastische ervaring.

"Ik heb ondertussen alles bereikt wat ik kon bereiken. In eigen land wil ik graag nog eens Belgisch kampioen worden."

Donderdag start Quinten zijn eerste wedstrijd op het WK schaken in Rusland.
Xavier Coppens Donderdag start Quinten zijn eerste wedstrijd op het WK schaken in Rusland.