Delirium Black komt uit whiskeyvaten

HUYGHE LANCEERT NIEUW BIER EN KONDIGT PRIJSSTIJGING AAN

Brouwmeesters Karl Van Quaethem en Joris Dheedene bij de vaten Delirium Black.
Foto Didier Verbaere Brouwmeesters Karl Van Quaethem en Joris Dheedene bij de vaten Delirium Black.
Brouwerij Huyghe heeft gisteren Delirium Black gelanceerd. Het bier rijpte negen maanden op eiken whiskeyvaten. Intussen ondertekende CEO Alain De Laet met 9 collega's een charter om het waterverbruik bij het brouwproces fors te doen dalen. En de bierprijs? Die stijgt helaas.

Eerst het slechte nieuws. De extreem droge zomer zorgde voor minder graanopbrengst en stijgende moutprijzen, één van de hoofdingrediënten van bier. "Ook energie- en loonkosten zijn de laatste jaren sterk gestegen. Mout is zelfs 20 procent duurder. Een prijsstijging van het bier met 2 procent zou dus economisch verantwoord zijn. Maar we gaan er alles aan doen om de kosten kunnen drukken zodat het bier niet zoveel duurder moet worden. Een prijsstijging komt er pas op 1 januari", zegt Alain De Laet.


Bij de start van het Belgium Beer Weekend op de Grote Markt van Brussel gisteren had De Laet ook goed nieuws voor de bierliefhebber. Na de forse groei van de jongste jaren en de focus op nieuwe markten en uitbreiding van de brouwerij, heeft Huyghe weer tijd om te experimenteren. Daaruit ontstond Delirium Black . "Het beste bier dat we ooit hebben gebrouwen", vertelt De Laet. "Het is een mengsel van Delirium Nocturnum en Delirium Christmas die we negen maanden lieten rijpen in eiken whiskeyvaten van de distillerie Buffalo Trace in Kentucky (VS). Vooraf wisten we niet hoe het bier zou reageren, want die houten vaten waren doordrenkt van whisky", zegt brouwmeester Joris Dheedene. "Het resultaat is een subliem bier met een lekkere hout- en whiskysmaak en een kleine toets vanille en een mooie schuimkraag. Elk vat geeft een andere toets aan de smaak", stelt collega Karl Van Quaethem.

Minder water

Voorlopig is het bier enkel te koop en te proeven in het Deliriumcafé op de Grote Markt van Brussel en het Waterhuis aan de Bierkant in Gent. De brouwerij wil Delirium Black volgend jaar in flessen van 75 centiliter op de markt brengen. Er liggen ondertussen 206 vaten van 200 liter te rusten in Melle. "We experimenteren ook met bier dat rijpt in champagne- en portvaten. Er is tijd om ons te amuseren", lacht De Laet.


Alain De Laet ondertekende op het kabinet van minister Joke Schauvliege dus ook de 'Green Deal'. Daarin engageren 9 brouwerijen zich om het waterverbruik fors te laten dalen tegen 2022. "We timmeren al jaren aan de weg om de groenste brouwer van het land te worden. Vandaag verbruiken we nog slechts 3,47 liter water per liter bier in het productie-, koel- en spoelproces. De doelstelling is om dit onder de 3 liter te krijgen. We gaan het hergebruik van gezuiverd afvalwater nog verder optimaliseren en - waar mogelijk - nog meer gebruik maken van regenwater."