Brandweer vreest voor minder interventies na verhuis

De pompiers van de vrijwillige brandweer van Melle vrezen dat ze weinig of niet meer zullen kunnen uitrukken vanuit de nieuwe brandweerkazerne op de Brusselsesteenweg. "De beroeps zullen telkens als eerste mogen vertrekken", klinkt het ongerust. Kolonel Wim Van Zele ziet echter meer kansen voor de vrijwillige brandweerlui.

Donderdag 7 september wordt de nieuwe brandweerkazerne langs de Brusselsesteenweg in Melle officieel in gebruik genomen. Daar zitten niet alleen de beroepsbrandweerlieden van het Gentse korps, die vroeger gehuisvest waren op de Peter Benoitlaan in Gentbrugge, maar ook de vrijwilligers van het korps van Melle. De vrijwilligers van Melle zijn bang dat bij een interventie voorrang zal gegeven worden aan de beroeps.

Druk

"Het snelste korps rukt uit", zegt kolonel Wim Van Zele van de brandweerzone Centrum echter. "De gemiddelde vertrektijd voor de beroepsbrandweer bedraagt twee minuten, terwijl dat voor de Melse vrijwilligers 4,5 minuten bedraagt. Dat is erg snel, aangezien die mensen eerst van thuis naar de kazerne moeten rijden. Zijn de beroepsbrandweermannen weg, dan vertrekt het volgende snelste korps, Melle dus. De vrijwilligers van Melle hoeven niet ongerust te zijn. Volgens onze prognoses zullen ze nu veel meer kunnen uitrukken. De post in Gentbrugge was elke dag druk in de weer, dus Melle zal in vele gevallen het snelste korps zijn omdat de vroegere Gentbrugse post al op de baan is. Het belangrijkste blijft de hulpverlening. Als een slachtoffer van een woningbrand belt, dan moeten we niet zeggen dat hij niet op de allersnelste hulp moet rekenen omdat het de beurt is aan het vrijwilligerskorps." (JEW)