Plantenpaleis schittert weer

KASSEN EINDELIJK GERENOVEERD, EN DAT WORDT GEVIERD

Het Plantenpaleis ziet er weer spiksplinternieuw uit.
Foto Plantentuin Meise Het Plantenpaleis ziet er weer spiksplinternieuw uit.
Na jaren van verbouwingen schittert een van de grootste kassencomplexen van Europa eindelijk weer in volle glorie. De vernieuwing van het Plantenpaleis was de eerste grote stap in het Masterplan voor de Plantentuin van de Vlaamse overheid. Tegen 2026 krijgt ook de rest van het domein een grondige make-over.

Op termijn moet het dé botanische tuin van Europa worden. Tegen 2026 komen er twee bezoekerscentra en een serrecomplex voor onderzoek bij, er worden verschillende thematische tuinen aangelegd, en er wordt een houtmuseum uitgebouwd. De inhuldiging van het vernieuwde Plantenpaleis kon gisteren dus alvast op heel wat aandacht rekenen. "Vlaanderen investeert maar liefst 100 miljoen euro om hier een toeristische attractie van te maken", lieten ministers Philippe Muyters en Ben Weyts bij de opening optekenen. "We gaan bezoekers van over de hele wereld verleiden, maar we willen Meise ook op de kaart zetten als internationale wetenschappelijke referentie."

Tropen

Zo'n 10.000 tropische en subtropische plantensoorten vinden nu al hun thuis in het Plantenpaleis. "Twee grote regenwoudserres kregen al een complete make-over", legt Steven Dessein van de Plantentuin uit. "Als je een voet binnen zet, waan je je meteen in de tropen. Het publiek kan beleven hoe immens de bomen in het regenwoud kunnen zijn, aan de hand van de indrukwekkende stam van een plankwortelboom. Als mens voel je je dan plots heel klein in het regenwoud."

Kunstbomen

Op de kunstbomen die de Plantentuin zelf bouwde, krijgen honderden bromelia's en orchideeën hun plekje. "Het avonturenpad dat hoog door die kunstbomen en echte bomen loopt, dompelt je onder in de mysterieuze wereld van het dak van tropische regenwoud. Daarnaast spreekt onder meer de Monguluhut van bladeren in de hoek gewijd aan Centraal-Afrika tot de verbeelding."


Ondertussen is de Plantentuin ook met de laatste loodjes bezig voor de buitenaanleg. "Nog even en je loopt langs een glooiend pad met zicht op een ellipsvormige vijver met fontein naar de ingang van het Plantenpaleis. De strakke nieuwe inkomhal vormt de poort naar de mysterieuze wereld van de tropische regenwouden." Het Plantenpaleis heeft al een lange geschiedenis achter de rug. Het werd gebouwd in de jaren 50, en het werd officieel geopend op 20 mei 1965 in het bijzijn van Koning Boudewijn en Koningin Fabiola. Sinds 1999 werden de daken vernieuwd en de kassen één voor één gerenoveerd.

Elke zondag feest

Om de renovatie te vieren worden de bezoekers nog tot en met 26 november elke zondag op een feestje getrakteerd. "Van Afrikaanse hapjes tot Zuid-Amerikaanse muziek: we brengen de tropen naar de bezoekers toe", belooft Dessein.