Meldpunten voor discriminatie op huizenmarkt

Illustratie.
photo_news Illustratie.
Inwoners van Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel en Meise die weet hebben van discriminatie op de woningmarkt of er zelf het slachtoffer van zijn, kunnen dat voortaan melden in het woonloket.

De woonconsulenten kregen hierrond een vorming van gelijkekansencentrum Unia. “Discriminatie komt jammer genoeg nog te vaak voor in onze maatschappij. De huisvestingsmarkt vormt daar geen uitzondering op”, zegt Jan Velleman, coördinator van het Regionaal Woonbeleid Noordwest-Brabant van 3Wplus. “Zo zijn er tot op vandaag nog altijd mensen met een beperking die niet aan een woning geraken, of personen van een bepaalde origine die geen uitnodiging krijgen voor een bezoekdag.”

In heel Vlaanderen heeft Unia dertien contactpunten waar zulke gevallen aangekaart kunnen worden. “Alleen zijn er hier in onze regio geen”, weet Velleman. “Daarom hebben we zelf het initiatief genomen. Een officiële erkenning kon Unia ons niet geven, maar het centrum toonde zich wel bereid om voor een vorming te zorgen. Zelf gaan de woonconsulenten die mogelijke discriminatie niet onderzoeken, maar indien nodig stappen ze wel naar Unia om klacht in te dienen.”

Na een evaluatie van dit proefproject is het mogelijk dat er in de woonloketten van Grimbergen, Steenokkerzeel, Wemmel en Zemst ook meldpunten voor discriminatie komen.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • roger brouwers

    Dat die van Unia zelf werken om een eigendom te verwerven om te verhuren.Zal vlug gedaan zijn.Leven op andermans kosten is gemakkelijk.Eigenaar staat vrij te verhuren aan wie hij wil.

  • Eveline Van den Hout

    Is de eigenaar van een woning dan niet meer vrij te beslissen aan wie hij verhuurt ? Indien de potentiële huurder insolvabel is, dan heeft de eigenaar toch wel het recht zijn woning niet te verhuren aan dergelijke insolvabele persoon of wordt hij dan voor discriminatie vervolgd ?