Bitsige campagne in het verschiet

CD&V EN 'ECHTE LIBERALEN' VERSUS LB+

Huidig burgemeester Jos Emmerechts schudt oud-burgemeester Marcel Belgrado de hand. Die laatste neemt volgend jaar nog één keer de handschoen op voor CD&V, tégen de LB+ van Emmerechts.
Foto Lukas Huidig burgemeester Jos Emmerechts schudt oud-burgemeester Marcel Belgrado de hand. Die laatste neemt volgend jaar nog één keer de handschoen op voor CD&V, tégen de LB+ van Emmerechts.
Het politieke landschap in Meise is totaal versplinterd. Met de oprichting van de 'Lijst van de Burgemeesters' (LB+), bestaande uit Open Vld'ers en dissidente CD&V'ers én twee (ex-)burgemeesters, staat iedereen op scherp.

De strijd om de kiezer wordt ongezien interessant in Meise. Enkele maanden geleden keerden enkele ontevreden CD&V-verkozenen - en niet de minsten - hun partij de rug toe. Nu stappen ze in een nieuw project, samen met een groot deel van de huidige Open Vld-oppositie. Jos Emmerechts (61) zal als uittredend burgemeester de lijst trekken, Roger Heyvaert (72) wordt duwer. LB+ gaat naar eigen zeggen voor "een nieuw verhaal, los van de traditionele politieke partijen waarbij de belangen van de inwoners van Meise en Wolvertem centraal staan". Oud-burgemeester Roger Heyvaert zit overigens, na bijna twaalf jaar op de reservebank, nog steeds boordevol ambitie voor de sjerp. "Wie de meeste stemmen behaalt, wordt burgemeester. De kiezer beslist."


Maar zover zijn we nog niet. De rancune bij CD&V lijkt immers groot. Zo zet de partij zich expliciet af tegen LB+. "Het is goed dat onze inwoners eindelijk duidelijkheid krijgen: postjes zijn voor sommigen belangrijker dan inhoud", liet Sonja Becq al weten. Zij wordt samen met lijsttrekker Miel De Boeck speerpunt van de partij. En ook oud-burgemeester Marcel Belgrado, 85 intussen, neemt mogelijk nog één keer de handschoen op om zijn geliefde CD&V te ondersteunen. Niet onbelangrijk, want Belgrado behaalde zes jaar geleden nog 1.023 stemmen. CD&V kondigde met 'Buitengewoon Meise, horizon 2025' ook al een nieuw project aan. "Met een ambitieus plan om Meise het volgende decennium in te loodsen, kiest de partij resoluut voor inhoud, niet voor een lijst", klinkt het. Eind november wordt dat project voorgelegd aan de inwoners.

'Echte blauwe lijst'

Ook bij de liberalen is lang niet iedereen opgezet met de nieuwe lijst waar ook kandidaten van 'CD&V-signatuur' op staan. Zij trekken dan ook naar de verkiezingen met een 'echte blauwe lijst'. En ook zij stellen zich expliciet op tégen LB+. "Want onze liberale partij wordt hier enkel gebruikt om stemmen te leveren voor het politieke voortbestaan van een aantal weggelopen CD&V'ers." Zij hebben nu een klacht ingediend bij de statutaire commissie van Open Vld, en hopen de toestemming te krijgen om volgend jaar ook als 'Open Vld' te mogen opkomen.


En dan is er nog N-VA, die vorige keer vijf zetels behaalde en misschien wel kan profiteren van de rivaliteit tussen de andere partijen. Tussen al dat wapengekletter lijkt de huidige oppositie dan weer eerder een bijrol te gaan spelen, al kunnen zij natuurlijk finaal ook essentieel blijken voor een coalitievorming. Roel Anciaux laat intussen weten dat hij zeker nog opkomt volgend jaar, maar mogelijk niet meer onder 'sp.a-Meise2020'.