Vijf Limburgse kachelinstallateurs reiken zelf vervangingspremie uit voor betere luchtkwaliteit

Mensen van Stroomop, de verdeler van onder meer Pelletkachels.
Stroomop Mensen van Stroomop, de verdeler van onder meer Pelletkachels.
De herfst is in het land, dus zetten de Belgen weer massaal de verwarming aan. Hoewel één op de twee kachels aan vervanging toe is, blijft deze verwarming met hout populair. Vijf Limburgse bedrijven reiken dus zelf maar een vervangingspremie van 300 euro uit voor wie een vervuilende kachel vervangt door een zuiverder exemplaar.

Een nieuwe kachel stoot tot 95 procent minder fijnstof uit en is zelfs CO2-neutraal. Vlaanderen is echter de enige regio in Europa waar hiervoor nog geen premies worden voorzien. Dus reiken 74 Belgische bedrijven de vervangingspremie uit, vijf ervan komen uit onze provincie: Vuur & Techniek uit Alken, EcoMinded BVBA uit Meeuwen-Gruitrode, Energy Point uit Wellen, EnerVro BVBA Neerpelt en Eco-Heating uit Eksel.

Ludwig Van Wonterghem, initiatiefnemer van vervangjeoudekachel.be, benadrukt dat houtverbranding volgens de Vlaamse Milieumaatschappij verantwoordelijk is voor 35 procent van de totale uitstoop van fijnstof. “Het is niet voor niets dat de EU vanaf 2022 strengere eisen zal opleggen. De hoogtechnologische kachels die wij aanraden, zijn echter in niets te vergelijken met de oude modellen. De logica zou zijn dat onze Vlaamse overheid mensen een financieel duwtje geeft om hun oude, vervuilende kachel te vervangen.”

Wie zijn oude kachel wil vervangen, surft dus best naar deze link. Daarop vinden gegadigden alle info en kunnen ze zich tot 18 november aanmelden. Daarna komt een dealer kijken of de kachel of haard in kwestie wel degelijk in aanmerking komt. Is dat het geval ontvangt de klant een premie van 300 euro bij aankoop van een nieuwe hout- of pelletkachel. Uiteraard kunnen geïnteresseerde gezinnen ook rechtstreeks terecht bij een van de 40 deelnemende dealers. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.