Majoretten paraderen op dak tijdens kunstenfestival Tarmax

De majoretten op het dak van het oude rusthuis De Berk.
Vanderveken De majoretten op het dak van het oude rusthuis De Berk.
Tarmac, het Meerhout Kultureel Transfusiecentrum, organiseerde de voorbije drie weekends 'Tarmax, een buitenmaats kunstenfestival' in het al jaren leegstaande rustoord De Berk in de Gasthuisstraat. 103 kunstenaars en muzikanten werden er verenigd onder één dak De publieke belangstelling was flink groter dan verwacht. De majoretten op het dak van het oude rusthuis stalen de show.

De voorbije drie zaterdagen en zondagen werd voormalig rustoord De Berk werkelijk overstelpt door nieuwsgierige bezoekers. Iedere dag kwamen honderden, sommige dagen duizenden personen afgezakt naar de Gasthuisstraat. Rijen mensen stonden soms tot buiten aan te schuiven.


In de gangen, gastenkamers en gemeenschappelijke ruimten van het oude rusthuis stonden meestal files mensen hun beurt af te wachten om de kunstwerken te bekijken. Als ze al niet aan de kant moesten voor een voorbijtrekkende fanfare met bijhorende majoretten.


Tarmac bestaat dit jaar 8 jaar. De vzw draait op een handvol vrijwilligers. De meeste van de kunstenaars, muzikanten, comedians en sprekers die hun kunnen wilden tonen in de lokalen aan het Pastoor Vanhaechtplein gingen in op de uitnodiging van Tarmac om deel te nemen. Officieel is 8 jaar geen jubileum, maar omdat ze zo veel energie en tijd en goede wil in hun geesteskind hebben gestoken, noemden ze het toch een viering van 10 jaar Tarmac. Typisch Tarmac dus.


Het voormalige rusthuis De Berk gaat binnenkort onder de sloophamer. (EJM)