IOK komt asbest aan huis ophalen

IOK- medewerker Stijn Ruymaekers en bewoner Jiri Van Peer met een plaatzak. Op de achtergrond zie je enkele asbesthoudende golfplaten.
Peter Vanderveken IOK- medewerker Stijn Ruymaekers en bewoner Jiri Van Peer met een plaatzak. Op de achtergrond zie je enkele asbesthoudende golfplaten.
Kempenaars hebben vanaf nu de mogelijkheid om asbestplaten thuis te laten ophalen door IOK Afvalbeheer. Op die manier wil men werk maken van een versnelde afbouw van asbest. Als eerste in Vlaanderen krijgt IOK daarvoor subsidies van OVAM, waardoor de kostprijs voor particulieren een pak lager ligt.

De aanwezigheid van asbest in en rond woningen houdt heel wat gezondheidsrisico’s in. Bijna 2,5 miljoen gebouwen in Vlaanderen kunnen nog asbest bevatten. Ook in de Kempen zijn er nog te veel gebouwen waarvan de daken en gevels bestaan uit asbestcementleien of –golfplaten. De Kempense gemeenten, IOK Afvalbeheer en OVAM maken daarom werk van een versnelde afbouw van asbest door de mogelijkheid aan particulieren aan te bieden om hechtgebonden asbest thuis te laten ophalen. Dat is een primeur in Vlaanderen, want intercommunale IOK is de eerste die daarvoor subsidies krijgt van OVAM. Het project komt er nadat een proefproject in Merksplas al succes kende. Op zo'n twee jaar tijd werd daar 1000 ton asbest ingezameld.

“Concreet leveren we plaatzakken of een container - van 15 kubieke meter - en persoonlijke beschermingsmiddelen om veilig het asbesthoudend materiaal te ontmantelen. Ook ontvang je een brochure met tips om het asbest veilig te verwijderen en jezelf en je gezin te beschermen”, zegt Katleen Mertens, communicatieverantwoordelijke van IOK. “Je zorgt zelf voor de verwijdering van het hechtgebonden asbest en bergt het op in de plaatzak of container. Dan maak je een afspraak en komt IOK Afvalbeheer de asbesthoudende materialen bij je thuis ophalen. Niet gratis, maar wel aan sterk gereduceerde tarieven door de tijdelijke ondersteuning van Vlaanderen.”

De prijzen zijn tot 80% goedkoper. Een container - die je krijgt vanaf 180 vierkante meter aan platen - kost normaal 930 euro, maar dankzij de subsidies is dat nu nog maar 170 euro. Voor een plaatzak - waarin maximaal 13 platen passen - betaal je nu 30 euro in plaats van 80 euro per stuk, een tweede stuk is nog iets goedkoper aan 20 euro per stuk. Het transport van IOK is in de prijs inbegrepen. Bij de bestellingen horen ook telkens twee sets beschermingsmiddelen - een stofmasker, een overall van Tyvek en handschoenen - en een infobrochure. Wie aan alle veiligheidsvoorschriften in de infobrochure voldoet, mag het materiaal zelf verwijderen. Zo niet, dan neem je best contact op met een erkende aannemer.

Jiri Van Peer uit Meerhout, zelf werkzaam bij IOK, mocht maandag als een van de eerste een plaatzak in ontvangst nemen. “Dit project biedt toch wel wat voordelen. Niet enkel financieel, maar ook dat je zelf niet meer voor het transport moet zorgen. Mijn woning is bijna 100 jaar oud en bevat wel wat asbest. De veiligheidsvoorschriften zijn relatief eenvoudig - je hoeft er niet voor gestudeerd te hebben. En als je met vragen zit, kan je nog altijd de afvallijn bellen.”

Om een plaatzak of container te bestellen bel je naar 014/56.27.75, mail je naar afvalbeheer@iok.be, of bestel je via www.iok.be/asbest. In het recyclagepark kan je ook nog steeds kleinere hoeveelheden asbest gratis afleveren. Per gezin en per jaar is dat 200 kg hechtgebonden asbest.

IOK-medewerker Stijn Ruymaekers overhandigt een plaatzak aan bewoner Jiri Van Peer.
Peter Vanderveken IOK-medewerker Stijn Ruymaekers overhandigt een plaatzak aan bewoner Jiri Van Peer.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.