Geen Groezrock in 2018

GEBREK AAN MANKRACHT VERPLICHT ORGANISATIE TOT PAUZE

Een beeld van festival Groezrock 2017, tijdens het optreden van Wolf Down.
Foto Arne Desmedt Een beeld van festival Groezrock 2017, tijdens het optreden van Wolf Down.
Punk- en hardcore muziekfestival Groezrock gaat volgend jaar niet door. In de werkgroep haakten enkele medewerkers af. De overgebleven organisatoren maken zich sterk dat nieuwe medewerkers op komst zijn. In het najaar van 2018 plant de organisatie wel een indooreditie. En de fans mogen nu al het laatste weekend van april 2019 noteren voor editie 27.

Groezrock ontstond in 1992 toen de jongere leden van de Koninklijke Harmonie Sint-Jorisgilde aan het programma van de ambachtenmarkt een muziekoptreden toevoegden. Het publiek bestond uit 300 fans en Groezrock was geboren. Het festival grijpt al 26 jaar plaats tijdens het laatste weekend van april. Sindsdien groeide het aantal bezoekers spectaculair, tot boven de 30.000 fans die letterlijk vanuit alle hoeken van de wereld naar Gestel afzakten. Sinds 2006 is Groezrock gespreid over twee dagen.


Groezrock kan rekenen op zevenhonderd à achthonderd vrijwillige medewerkers. De verenigingen waartoe ze behoren - vooral uit Meerhout maar ook van ver daarbuiten - krijgen wel een vergoeding.


"Onze werkgroep bestond uit elf personen. Vier van hen haakten af. Iedereen spant zich jaar na jaar ongelooflijk hard in, maar het wordt voor sommigen steeds moeilijker om hun dagelijkse leven te combineren met de vele uren die nodig zijn om Groezrock voor te bereiden. Velen hebben een voltijdsejob, sommigen kregen kinderen. Anderen hebben jammer genoeg de feeling met de punk-en hardcorescene verloren. Daardoor zijn we sommige kernleden van het eerste uur verloren. We begrijpen ten volle hun beslissing en beseffen dat het ook voor hen een zeer moeilijke beslissing was", reageert Jos Tordoor. Hij is de voorzitter van de harmonie en springt ook steeds in de bres bij de Groezrock-organisatie.

Kleinschaliger

Met minder mensen in de werkgroep en de klok die tikt, bleef er te weinig tijd over om een volwaardige affiche samen te stellen voor de 27ste editie in april 2018. "Toch willen we geen jaar laten voorbijgaan zonder Groezrock. Daarom organiseren we een indoor versie in het najaar van 2018", vervolgt Tordoor. "We zoeken een cultureel centrum of zaal met voldoende capaciteit om een mix van gevestigde waarden en opkomend talent op een groot podium te zetten en tegelijk voldoende fans de kans te geven het evenement bij te wonen. In april 2019 komen we terug met de 27ste editie van Groezrock. We willen in de trend van de jongste editie verder gaan. Dit jaar was het festival al iets kleinschaliger, maar zeker gezelliger en overzichtelijker. Als de indooreditie voldoet aan onze verwachtingen kan dit een jaarlijks evenement worden bovenop het grote Groezrockfestival."