Zus (8) stamceldonor voor Freedom (9)

OUDERS ORGANISEREN BENEFIET OM BEHANDELING VAN LEUKEMIE TE BETALEN

Hope met haar broer Freedom.
Foto WN Hope met haar broer Freedom.
Terwijl u en ik oudjaar vieren, vecht Freedom (9) in UZ Gent tegen leukemie. De jonge Mechelaar krijgt er een laat, maar erg mooi kerstcadeau van zijn zus Hope (8): haar stamcellen. Zijn ouders bereiden intussen een benefietactie voor om de kosten te kunnen betalen.

Een bloedneus en zeer hoge koorts. Het waren afgelopen zomer de eerste tekenen die leidden tot een vreselijke diagnose: Freedom lijdt aan een zeer ernstige vorm van bloedkanker. "'High risk', werd eerst gezegd. Het blijkt intussen 'very high risk'. De dokters durven niet zeggen of hij zal genezen", zegt stiefmama Tamara Rijmenants.

1 op 25.000

De knaap ondergaat nu een stamceltransplantatie. Hij heeft geluk. Zijn dertien maanden jongere zus Hope betekent voor hem ook echt hoop. In tegenstelling tot zus Joy beschikt zij over de juiste stamcellen. "De kans was een op vier. Hadden de stamcellen van een niet-familielid moeten komen, dan was de kans een op vijfentwintigduizend." Het betekent wel dat Hope de komende twee weken niet naar school kan. Ze ondergaat een ingreep onder narcose, zodat de chirurgen haar stamcellen uit het beenmerg van haar heupen kunnen halen. "Ze vindt dit goed. Ze wil echt haar broertje helpen."

Zwaar oudjaar

Voor Freedom zal het ziekenhuisverblijf zeker zes weken duren. Hij moet nog zware chemo krijgen en zijn hele lichaam wordt bestraald. "Hij weet dat het moet gebeuren en is heel flink. Het wordt een heel zwaar oudjaar. Gelukkig hebben we nog met zijn allen samen kerst kunnen vieren", zegt Rijmenants. Onder meer de vele verplaatsingen Mechelen - Gent en de kiemvrije voeding (voeding niet ouder of langer open dan 24 uur) - waar ze zelf moeten voor zorgen - kosten de ouders veel geld.

Benefietactie

Vandaar dat ze op 20 februari een benefietactie organiseren in het kasteeltje van Battenbroek in Walem. In de namiddag vindt er een kinderdisco en -animatie plaats, 's avonds optredens. Sponsors of andere mensen die op een of andere manier kunnen helpen, kunnen ze melden via tamara_rijmenants@hotmail.com. Het Belgisch Kinder Kanker Steunfonds besliste al om een 'Steunfonds voor Freedom' op te starten om geld in te zamelen voor de actie. Freedom kwam eerder in het nieuws toen zijn familie op zoek ging naar een beter geschikte woning. Deze werd nog niet gevonden.