Zorro-site wordt grootste autovrije woonwijk

Zorro zal er ongeveer zo gaan uitzien.
Foto RV Zorro zal er ongeveer zo gaan uitzien.
De Zorro-site wordt de grootste autovrije woonwijk van Mechelen. Dat maakte Re-Vive gisteren bekend. De ontwikkelaar maakt zich sterk dat op de oppervlakte van ruim 36.000 vierkante meter geen wagen te bespeuren zal zijn.

Re-Vive wil naar eigen zeggen van het vroegere Comet de meest duurzame site van Mechelen maken. Dat in de eerste plaats door de wagen volledig te bannen en zo het fietsgebruik - onder meer met een brug over de Vaart - te stimuleren. "We zitten met z'n allen te vaak in de wagen met veel fijn stof, lange files en tijdverlies tot gevolg. Door een residentiële wijk volledig autovrij te maken, willen we alvast het goede voorbeeld geven", zegt projectontwikkelaar Steven Rosseel.

Ondergrondse parking

Bewoners en bezoekers zullen moeten parkeren in ondergrondse parkeergarages. Enkel bij een verhuizing wordt een uitzondering gemaakt. Goed voor de toekomstige bewoners, maar de huidige omwonenden vrezen dat zij het gelag zullen moeten betalen. Volgens het plan-MER zal parkeerdruk immers nog toenemen alsook de verkeersdrukte op de ring. "Daarom nemen we flankerende maatregelen. Zo zullen we dubbelgebruik van de parkings stimuleren en er komt een bushalte voor de deur."


De 314 gezinnen die op de site in overwegend appartementen zullen wonen, zullen dat doen in een groene wijk met wat de ontwikkelaar "buurttuinen" noemt.


"De Mechelaars zullen er kunnen samenkomen en - bijvoorbeeld - fruit komen plukken." Zeker zo opvallend: de hele site moet de eerste wijk worden die volledig op "eigen" elektriciteit draait. Via zonnepanelen en enkele grote batterijen moet alle elektriciteit ter plaatse geproduceerd én bijgehouden worden.


Re-Vive geeft nog mee dat er na de discussie van enkele weken geleden over de woontoren een 'kwaliteitskamer' werd opgericht, waarbij Mechelse en andere architecten zich kunnen buigen over de verdere invulling van de site. (WVK)