Wie wordt de bruid van Somers?

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN MECHELEN

Mechels burgemeester Bart Somers mag zich opmaken voor een vierde ambtstermijn. Zijn Vld-Groen-M+ stevent af op een overwinning op 14 oktober. Vraag is enkel nog wie de bruid wordt. De voorkeur lijkt uit te gaan naar CD&V, maar wat als die partij wegsmelt? Staat dan niets meer een linksere koers met sp.a in de weg of kiest de 'positieve' stadslijst toch weer voor de 'negatieve' coalitiepartner N-VA?

Vriend en vijand zijn het erover eens: Mechelen ging er de afgelopen twee decennia zienderogen op vooruit. De burgemeestersbonus is voor de lijst van Bart Somers, de enige constante van de voorbije achttien jaar. 'Voor Mechelen' presenteert zich ook als de enige garantie voor de voortzetting van die koers, met dit keer opvallend veel aandacht voor de achilleshiel van de voorbije periode: natuurbehoud. Het valt in de smaak bij de Mechelaars. Volgens twee recente opiniepeilingen stevent de lijst af op een absolute meerderheid. Geen cadeau overigens, die peilingen, want het legt de lat wel heel hoog en dreigt de wind uit de zeilen te nemen. Maar ook als Somers een absolute meerderheid haalt, zal hij met zijn coalitie van liberalen, groenen en onafhankelijken niet alleen besturen. Hij gaat na 14 oktober sowieso op zoek naar een coalitiepartner en dan bij voorkeur een die ook volgende legislatuur op Vlaams en federaal vlak aan de knoppen zit, kwestie dat de subsidiekraan naar Mechelen niet dichtgaat. In die zin is mogelijk het resultaat in Antwerpen - vaak als richtinggevend gezien voor de verkiezingen van volgend jaar - belangrijk voor de coalitievorming in Mechelen. Potentiële moeilijkheid is dat alle mogelijke coalitiepartners klappen dreigen te krijgen. Alle drie staan ze in de peilingen op serieus verlies. CD&V en sp.a dreigen te verschrompelen, N-VA blijft van de drie veruit de grootste.

Toch opnieuw N-VA?

Bart Somers kijkt in de eerste plaats naar constructieve coalitiepartner CD&V. Dat beide een voorakkoord zouden hebben, wordt wel ontkend. Lijsttrekker Wim Soons gaf ook aan niet te zullen toetreden tot een coalitie mochten de voor zijn partij barslechte peilingen bewaarheid worden. Dan toch opnieuw N-VA? Nieuwbakken lijsttrekster Freya Perdaens was de enige die zich, zij het zonder veel overtuiging, uitsprak als kandidaat-burgemeester. Haar partij distantieerde zich gedeeltelijk van het gevoerde beleid, vooral op het vlak van de schuldenlast. "Ik begrijp niet dat je het beleid dat wij samen gevoerd hebben niet schouder aan schouder verdedigt", herhaalde Somers de afgelopen dagen meermaals. Nu al een excuus om de N-VA na 14 oktober aan de kant te zetten? Ook op het vlak van samenleven lijkt de kloof dieper te worden. De N-VA botste afgelopen jaar immers al twee keer met de coalitiepartners, denk maar aan de handdrukrel of de aanleg van het islamitische begraafperk, dat door een wisselmeerderheid van de stadslijst, CD&V en sp.a werd goedgekeurd. Ook hoofddoeken achter het loket zijn een breuklijn. "Bart Somers is de laatste tijd zijn kar aan het keren", sneert Perdaens. Rest nog oppositiepartij sp.a. Lijsttrekster Caroline Gennez presenteert zich als gewillige bruid. Moet ook wel. Haar partij voelt de hete adem van PVDA, dat kans maakt om voor het eerst een verkozene te halen in de gemeenteraad. In de oppositie steeds langs links voorbij worden gestoken, is een weinig aanlokkelijk vooruitzicht. "Na de investeringen in stenen moet nu de focus komen op mensen", zegt Gennez. Groen zit alvast ideologisch dichter bij de socialisten dan bij N-VA. Alleen zijn ze bij de stadslijst de zes jaar moeizame samenwerking met de socialisten tijdens de vorige bestuursperiode nog niet vergeten. Nog dit: opnieuw duikt de vraag op of Somers burgemeester blijft als een ministerpost of Europa zou lonken. Hij heeft geleerd daar niet op te antwoorden. (WVK)