Wat ging er mis tijdens routineoperatie?

FAMILIE STELT ZICH VRAGEN NA PLOTS OVERLIJDEN VAN VADER

Bryan Blaes stelt zich heel wat vragen rond de dood van papa Alain (portret).
Foto David Legreve Bryan Blaes stelt zich heel wat vragen rond de dood van papa Alain (portret).
Na het plotse overlijden van hun vader blijven Bryan Blaes (24) en zijn drie andere broers en zussen achter met heel wat vragen. Hun vader Alain (56) werd begin september opgenomen voor een routineoperatie maar die draaide fataal uit. "We krijgen amper antwoorden", luidt het.

De vier kinderen van Alain Blaes, zaakvoerder van het Mechelse vastgoedbeheer AB Invest, proberen samen het verlies van hun vader te verwerken. Enkele jaren geleden verloren ze ook al hun moeder, afgelopen dinsdag moesten ze hun vader begraven. Geheel onverwacht. "Vader moest geopereerd worden aan de schildklier. Deze zou verwijderd worden in het Imeldaziekenhuis in Bonheiden", vertelt zoon Bryan. "Een standaardoperatie en een dag later zou hij al opnieuw naar huis mogen. Alleen heeft het niet mogen zijn."


Tijdens de operatie ging het mis. Wat er exact is foutgelopen, weet niemand maar feit is dat vader Alain niet meer zou ontwaken uit de verdoving. "Hij liep hersenschade op en werd hersendood verklaard. Nog even heeft hij in coma gelegen maar een week geleden overleed hij", gaat Bryan verder.

Heel wat vragen

Achterblijvend met heel wat vragen, begonnen de vier aan een lange weg naar antwoorden. Voor de vier kinderen van Alain, tussen de negen en de 24 jaar oud, is het duidelijk: "Er is een fout gebeurd tijdens de operatie. Toen hij onder narcose gebracht werd, liep het mis bij de intubatie en kwam hij een half uur zonder zuurstof te zitten." De kinderen probeerden samen met hun huisarts het medische dossier van hun vader in te kijken, maar dat lukte tot op heden nog niet. "Het verslag van de operatie zit er nog steeds niet in. Bovendien kon onze huisarts het dossier nog niet doorgestuurd krijgen omwille van IT-problemen", zucht Bryan. "Verder krijgen we amper antwoorden op onze vragen of krijgen we uitleg die geen uitleg is."


Al die onduidelijkheid en de naar eigen zeggen toevalligheden zorgen voor een zekere frustratie. Samen met hun advocaat en huisarts bereiden de vier kinderen van Alain nu een klacht voor. "Inmiddels houden we ons sterk en krijgen we gelukkig heel wat steun van de rest van de familie om dit drama te verwerken", besluit Bryan.


Bij het Imeldaziekenhuis, waar Alain geopereerd werd, betreurt men het overlijden. "We begrijpen de emoties en de vragen die dit overlijden met zich meebrengt", reageert algemeen directeur Bart Pardon. "Uit bevraging van de betrokken zorgverleners blijken geen onregelmatigheden, ook zij zijn aangedaan door dit grote verlies." Het ziekenhuis voegt tot slot ook toe dat het een open communicatie met patiënten en familie belangrijk vindt: "Ook in deze situatie hebben we getracht de familie zo goed mogelijk te informeren en ondersteunen. In samenspraak met de huisarts werd de familie uitgenodigd voor een verder gesprek en duiding."